8. júna budeme diskutovať s odborníkmi o rozvoji cyklodopravy v meste


Pozvánka na štvrté pokračovanie z cyklu Záhradné dišputy

8. júna 2015 v Záhrade – CNK v Banskej Bystrici sa uskutoční štvrté podujatie z cyklu Záhradné dišputy. Pre účastníkov sú pripravené 3 zaujímavé prezentácie a následná diskusia s odborníkmi zo Slovenska i Čiech o rozvoji cyklodopravy v meste. Podujatie  sa  uskutoční  v  rámci  Programu  Aktívne  občianstvo  a  inklúzia,  ktorý  realizuje Nadácia  Ekopolis  v  spolupráci  s  Nadáciou  pre  deti  Slovenska  a  SOCIA  –  nadácia  pre sociálne  zmeny.

„Júnové Záhradné dišputy sme sa rozhodli venovať téme rozvoja cyklodopravy v meste, pretože táto téma je nám v nadácii veľmi blízka. Podporujeme projekty, ktoré sa venujú nielen rozvoju mestskej cyklodopravy, ale aj cykloturistike,” uvádza Eva Ščepková z Nadácie Ekopolis.

Na banskobystrickom námestí sa uskutoční 8. júna v poobedňajších hodinách (16:30 – 18:00) vyhlásenie výsledkov celonárodnej súťaže Do práce na bicykli. Táto súťaž je súčasťou projektu Občianskej cykloiniciatívy BB (OCI BB), ktorý bol podporený z Programu Aktívne  občianstvo  a  inklúzia realizovaný Nadáciou  Ekopolis  v  spolupráci  s  Nadáciou  pre  deti  Slovenska  a  SOCIA  –  nadácia  pre sociálne  zmeny.

Prezentácie a diskusia s odborníkmi na tému rozvoja cyklodopravy v meste sa začne o 18:30 v Záhrade – CNK v Banskej Bystrici. Účastníci podujatia sa dozvedia o príkladoch dobrej praxe (aj z českých miest) a o tom ako vytvoriť podmienky pre rozvoj cyklodopravy v meste.

Na podujatí vystúpia Peter Klučka z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorý je zároveň prvým národným cyklokoordinátorom. Vo svojej prezentácii bude hovoriť o nástrojoch z Národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky SR, ktoré  sa podarilo zaviesť do praxe. Téme mestá s dobrou adresou sa bude venovať Jaroslav Martinek, ktorý pracuje v Centre dopravného výskumu a je koordinátorom rozvoja cyklistickej dopravy v Českej republike.  Okrem iného pracuje aj pre Asociáciu miest pre cyklistov, ktorá v Českej republike združuje 50 miest. Jakub Kutílek z odboru hlavného architekta z mesta Pardubice predstaví príklady z Pardubíc, ktorými sa môžeme inšpirovať aj v našich mestách.

„Po prezentáciách bude nasledovať diskusia, v rámci ktorej vystúpi okrem prezentujúcich aj Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica (OCI BB). Cieľom podujatia je zozbierať príklady dobrej praxe a návrhy ako vytvoriť podmienky v meste tak, aby sa mohla rozvíjať cyklodoprava,” dopĺňa Eva Ščepková.

Záhradné dišputy, ktoré organizuje Nadácia Ekopolis raz za mesiac, sú osvetovo-vzdelávacie podujatia spojené s diskusiou (dišputou) a neformálnym nádychom (ako posedenie vo vašej záhrade).

Bližšie informácie a link na podujatie na Facebooku nájdete TU.


 

Viac o Fonde pre mimovládne organizácie

Fond pre mimovládne organizácie je zameraný na posilnenie rozvoja občianskej spoločnosti, podporu sociálnej spravodlivosti, demokracie a udržateľného rozvoja. Fond je súčasťou Finančného mechanizmu EHP 2009 – 2014, prostredníctvom ktorého sa donorské krajiny Island, Lichtenštajnsko a Nórske kráľovstvo podieľajú na znižovaní hospodárskych a sociálnych rozdielov v Európskom hospodárskom priestore.

Fond pozostáva z dvoch hlavných programov, ide o Demokracia a ľudské práva a Aktívne občianstvo a inklúzia. Program Demokracia a ľudské práva spravuje Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Program Aktívne občianstvo a inklúzia je spravovaný konzorciom Nadácia Ekopolis, Nadácia SOCIA a Nadácia pre deti Slovenska.

Obdobie realizácie programu je február 2013 – december 2015. Celková finančná alokácia na podporu projektov mimovládnych organizácií je 2,9 mil. eur.

Viac informácií nájdete na webovej stránke www.eeango.sk/aoi.

Kontakt: Eva Ščepková, Nadácia Ekopolis, scepkova@ekopolis.sk, 0908 565 464.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.