V Pohorelej vzniklo nové námestie so šachovnicou


Vyše 200 občanov  Pohorelej (okres Brezno) sa zúčastnilo nedávneho slávnostného otvorenia nového námestia, ktorému dali predbežný názov  „Pohorelský dvor“.  Úprava námestia bola podporená sumou 200 tisíc korún, z grantového programu Priestory 2008, ktorý  vyhlásila Nadácia Ekopolis. Partnerom programu je už piaty rok ČSOB Finančná skupina.

Cieľom projektu, ktorý podalo Občianske združenie Opora Pohorelá, bolo vybudovanie nového námestia v centre obce, na pozemkoch zrúcaných domov. Po plánovacej fáze, počas ktorej svoje predstavy obyvatelia mesta vyjadrili v ankete a na stretnutiach, boli ich nápady spracované do návrhu profesionálnym projektantom.

V centre obce, na mieste, kde bola pred úpravou len nespevnená plocha, vznikol upravený priestor s lavičkami, autobusovým prístreškom aj prístreškom na trhy či kultúrne podujatia. Pribudli aj spevnené plochy, ktorých časť je riešená ako šachovnica. Súčasťou nového námestia je aj pomník padlým v oboch svetových vojnách, ktorý bol pôvodne osadený pri frekventovanej ceste. Do stredu námestia vysadili vzrastlý ihličnan, ktorý bude námestie nielen skrášľovať, ale pred Vianocami sa premení na vianočný stromček. Ďalšia zeleň, ako  kvety a kríky, bude vysadená na jar.

Oficiálny názov námestia vznikne pravdepodobne hlasovaním. Svoje návrhy budú môcť  navrhnúť obyvatelia Pohorelej. Na slávnostnom otvorení (5.12.2008) nechýbal ani ohňostroj a výstava fotografií, ktoré zachytávali premeny priestoru v centre obce.

Cieľom programu PrieStory  je podporovať účasť ľudí na plánovaní, vytváraní a skrášľovaní verejných priestorov a zlepšovaní prostredia, v ktorom žijú.

„Prioritou 4.ročníka programu je úprava a vytváranie verejných priestranstiev, ktoré podporujú komunikáciu a stretávanie sa rôznych  skupín ľudí.  Zabezpečením potrebného vzdelávania, poradenstva a financií chceme pomôcť vytvárať verejné priestory, ktoré budú navrhnuté, vybudované a udržiavané samými obyvateľmi okolitých štvrtí a domov, “ vysvetlila Martina Paulíková, manažérka programu PrieStory.

Názov grantového programu PrieStory je odvodený od myšlienky, že miesta, ktoré nás obklopujú, nás ovplyvňujú. Ak nám na nich záleží, môžeme ich zmeniť. Každé zmenené miesto má potom svoj príbeh. Tak vznikajú PrieStory – miesta, ktoré spájajú ľudí.  Program je špecifický tým, že podporuje nielen úpravu verejných priestranstiev, ale najmä plánovanie týchto úprav obyvateľmi. Pre zapojenie obyvateľov sa využívajú plánovacie víkendy, počas ktorých účastníci zhodnotia vybrané priestranstvo, stanovia si, na čo by im malo slúžiť a ako bude vyzerať. Ich návrhy, ktoré sa objavia v ankete a zaznejú počas diskusie,  spracuje architekt. Potom už nič nebráni úpravám vybraných priestorov.

V 1. ročníku PrieStory 2005 sa zrealizovalo päť projektov: v Žiline, Zvolene, Nitre, Bratislave – Petržalke a Leviciach. V období 2006 až jar 2007 boli upravené ďalšie štyri priestranstvá:  v Pezinku, Kežmarku, Bratislave – Rusovciach a Nových Zámkoch. V roku 2007 upravili a skrášlili priestory v Pruskom, Rajci, Rimavskej Sobote a Stančínskej Roztoke. V tomto roku sa otvorenia dočkali obnovené priestory v Banskej Bystrici, Trstenej  a Kalnej Roztoke, onedlho aj Tesároch.

Viac informácií:
Martina Paulíková, manažérka programu PrieStory, 0915  811 195
Jana Tkáčiková, OZ Opora, Pohorelá, 0902 974 414

alebo na  na  www.ekopolis.sk, www.priestory.sk.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.