Oficiálne spustenie novej aplikácie o cykloturistickej trase EuroVelo 13 Cesta Železnej opony


Dnes bola oficiálne uvedená do života nová aplikácia o transeurópskej cykloturistickej trase EuroVelo 13 Cesta Železnej opony. Táto diaľková cyklotrasa, dlhá 10 400 km, spája Barentsove a Čierne more pozdĺž línie bývalej Železnej opony, ktorá skoro polstoročia oddeľovala demokratickú a totalitnú Európu.

Nová aplikácia o EuroVelo 13 je dostupná pre operačné systémy Android a iOS. Pokrýva najrozvinutejšie úseky tejto trasy z Lotyšska až po južný cíp maďarsko-rakúskej hranice, vrátane 90 km dlhého úseku na Slovensku. Poskytuje podrobné opisné aj praktické informácie o každej krajine, ktorou prechádza. Aplikácia obsahuje interaktívnu mapu jednotlivých úsekov (podľa štátov), znázorňujúcu vedenie trasy a jej kvalitu, výškové profily a najzaujímavejšie turistické atrakcie popri nej. Aplikácia umožňuje aj sa zaregistrovať pri navštívených turistických zaujímavostiach pozdĺž trasy, túto registráciu zdieľať a dať tak vedieť blízkym a priateľom, akú veľkú časť trasy ste už absolvovali.

Aplikácia bola vyvinutá v rámci projektu Zažite Cestu Železnej opony (Iron Curtian Trail Experience, ICTE), podporeného Európskou komisiou. Aplikácia bola oficiálne uvedená do života na záverečnej konferencii tohto projektu v Šoproni v Maďarsku 27. apríla 2017.

EuroVelo 13 Cesta Železnej opony vedie regiónmi s výnimočnými prírodnými hodnotami. Keďže územie pozdĺž Železnej opony bolo po desaťročia uzavreté, vznikli a sú tu chránené biotopy mnohých vzácnych živočíchov a rastlín. Popri bývalej Železnej opone sa stále ešte nachádza veľa jej pozostatkov, vojenských objektov, múzeí a pamätníkov, ktoré pripomínajú temné obdobie rozdelenej Európy.

Cesta Železnej opony je súčasťou siete EuroVelo, čo je 15 diaľkových cykloturistických trás v celej Európe. Tieto trasy pritom nevyužívajú iba cykloturisti, ale aj rekreační cyklisti a tiež sa využívajú na dochádzanie do práce na bicykli. Na Slovensku trasa vedie od Moravského Sv. Jána pozdĺž rieky Moravy cez Bratislavu až do Jaroviec.

Projekt Zažite Cestu Železnej opony bol podporený Európskou komisiou v rámci programu COSME. Na projekte sa zúčastnilo 10 partnerov z 7 krajín Európy. Slovenským partnerom v projekte bola Nadácia Ekopolis, ktorá sa Ceste Železnej opony venuje už takmer 15 rokov.

 

Aplikácia je dostupná pre Android a Apple iOS.

 

Ďalšie informácie:

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.