Nový fond v správe troch slovenských nadácií podporí aktivity a rozvoj občianskej spoločnosti


Občianske hnutia a organizácie budú mať od budúceho roka možnosť uchádzať sa o finančné zdroje z Fondu pre aktívne občianstvo (Active Citizens Fund). Fond bude riadený konzorciom troch nadácií – Nadáciou Ekopolis, Nadáciou otvorenej spoločnosti a Karpatskou nadáciou a v priebehu štyroch rokov prerozdelí osem miliónov eur na projekty mimovládnych organizácií. Fond je súčasťou vyše 110 miliónovej finančnej pomoci, ktoré Slovensku poskytli tri krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru – Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Podpora občianskej spoločnosti je pre tzv. „EEA a Nórske granty“ dlhodobou prioritou. Výber operátora Fondu pre aktívne občianstvo uskutočnil na základe otvorenej verejnej súťaže Úrad pre finančné mechanizmy (FMO) v Bruseli, ktorý spravuje finančnú pomoc pre 15 prijímateľských krajín EÚ vrátane Slovenskej republiky.

„Máme veľkú radosť, že sa podarila dobrá vec a občianska spoločnosť získa kľúčovú podporu na svoje aktivity a rozvoj. Priestor na získavanie prostriedkov pre činnosť advokačných a ľudskoprávnych organizácií je na Slovensku žiaľ stále minimálny,“ povedal Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis. „Za dôležitú považujeme aj skutočnosť, že fond bude spravovaný v spolupráci troch skúsených nadácií. Fond pre aktívne občianstvo tak bude mimoriadne dôležitou grantovou schémou, zameranou na posilnenie občianskych princípov v správe vecí verejných,“ dodal.

Cieľom nového Fondu pre aktívne občianstvo je posilnenie občianskej spoločnosti a zvýšenie spoločenského povedomia a angažovanosti zraniteľných skupín. Podpora sa bude zameriavať aj na dlhodobú udržateľnosť a budovanie kapacít občianskeho sektora tak, aby viedli k posilneniu občianskej participácie, aktívneho občianstva a ľudských práv.

Podpora bude smerovaná do piatich oblastí:

  • Demokracia, aktívne občianstvo, verejná správa a transparentnosť,
  • Ľudské práva a rovnosť zaobchádzania, boj s diskrimináciou na základe rasy, etnicity, vierovyznania, veku, pohlavnej orientácie alebo identity,
  • Sociálna spravodlivosť a inklúzia zraniteľných skupín obyvateľstva,
  • Rovnosť pohlaví a prevencia násilia na základe pohlavia,
  • Životné prostredie a klimatická zmena.

Slovensko je prvou z 15 krajín strednej a juhovýchodnej Európy, kde sa príprava nového kola podpory dostala do záverečnej fázy. Správcovské konzorcium fondu pod vedením Nadácie Ekopolis pozve mimovládne organizácie ešte v júli tohto roku na verejné konzultácie, ktorých cieľom bude hovoriť o cieľoch a zameraní fondu. Prvé grantové výzvy budú vyhlásené po uzavretí kontraktu s Úradom pre finančné mechanizmy v Bruseli, ktorý by mal byť podpísaný v priebehu posledného štvrťroka 2017.

V predchádzajúcom období spravovali obdobné programy pre mimovládne organizácie dvaja operátori – prvým bolo konzorcium pod vedením Nadácie Ekopolis spolu s Nadáciou pre deti Slovenska a Nadáciou Socia a druhým operátorom bola Nadácia otvorenej spoločnosti. Správu o výsledkoch týchto programov nájdete na stránkach www.ekopolis.skwww.osf.sk.

Viac informácií: Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis, 0903 521 614, medved@ekopolis.sk

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.