Kelt a Zálesáci zažili pekný deň a urobili kopec roboty


V Zálesí, v obci neďaleko Bratislavy, skrášlili dobrovoľníci rekreačnú lokalitu pri miestnom majáku, miesto ktoré bolo v minulosti smetiskom. Vďaka podpore pivnej značky Kelt a Nadácie Ekopolis tak mohli dobrovoľníci z občianskeho združenia Naše Zálesíčko pokračovať pri vytváraní miesta oddychu, zábavy a kultúry.

Pre všetkých milovníkov ohnísk pripravil Kelt databázu verejne dostupných ohnísk a piknikových miest, ktorá je k dispozícii na stránke www.ohniska.sk. „Do brigády v Zálesí sa zapojilo veľa dobrovoľníkov, ktorí prišli so skutočným nasadením skrášliť okolie svojej dediny. Na
domácich bolo cítiť, že sú zohraná partia a že dobrovoľnícka práca im nie je cudzia. Sme veľmi radi, že sme so značkou Kelt mohli pomôcť dobrej veci, ktorá prispeje k zlepšeniu a skrášleniu regiónu, v ktorom my všetci pracujeme a žijeme,“
uvádza Andrea Malovcová, brand manažér značky Kelt.

Záleský prístav je obľúbené miesto na trávenie voľného času obyvateľov Zálesia, ale aj cyklistov z okolia. Taktiež je to pravidelná zastávka vodákov splavujúcich rieku Malý Dunaj. Priestor sa pomaly za prispenia dobrovoľníkov pretvára z pôvodného smetiska na Prístav Zálesie na Malom Dunaji. „Dobrovoľníci zažili v sobotu v Zálesí príjemný deň. Počasie prialo a v prístave pri majáku sa nás nazbieralo naozaj dosť. Po vyčistení a porezaní popadaných stromov a konárov z poslednej búrky sa traktor pustil do upravovania terénu pri zjazde do vody, chlapi zavrtávali zemné vruty na budúce altánky až sa im hlavy točili, dievčatá hrabali smeti a lístie. Veľká vďaka Keltu, Ekopolisu, Obci Zálesie a všetkým, čo priložili ruku k dielu. Ďakujeme!“ uvádza Peter Derevenec z občianskeho združenia Naše Zálesíčko.

Občianske združenie Naše Zálesíčko vzniklo v roku 2013 a v súčasnosti združuje 35 dobrovoľníkov. „Naše Zálesíčko je miesto, kde sa rodia nápady, kde sa s nadšením realizuje každá myšlienka smerujúca k zlepšeniu, skrášleniu a skultúrneniu nášho prostredia. Sme tu, aby sme prostredníctvom rôznych projektov rozvíjali komunitný život, budovali kultúrne a morálne povedomie a zveľaďovali naše okolie. Preto čistíme Dunaj, preto staviame Záleský maják, preto štartujeme Záleskú maringotku, preto organizujeme nádherný hudobno-divadelný festival Záleská divadelná púť a podieľame sa na mnohých ďalších akciách, ktoré nás združujú, zoznamujú a preberajú k životu,“ dopĺňa Peter Derevenec.

Pilotný ročník programu Kelt pomáha prírode odštartovala medzi konzumentmi najpredávanejšia pivná značka na Slovensku v spolupráci s Nadáciou Ekopolis. Nadácia Ekopolis podporuje už 25 rokov miestne komunity, ktoré si chcú zlepšovať svoje okolie a miesto, kde žijú. „Úprava verejných priestorov možno nevyzerá na prvý pohľad ako niečo mimoriadne dôležité. Silné miestne komunity sa však vyznačujú tým, že ľudia v nich sa navzájom poznajú, vedia si dôverovať a pomáhať. A práve miesta, kde sa ľudia voľne stretávajú, trávia spolu časm či môžu sa rozprávať, sú príležitosťou spoznať ostatných a vytvoriť si k nim vzťah. A kde sa lepšie posedáva a debatuje, ako pri bezpečnom a čistom ohnisku?“ dopĺňa Martina B. Paulíková, programová manažérka Nadácie Ekopolis.

Pivná značka Kelt sa rozhodla, že tento rok vyčistí a skrášli ohniská. Do hlasovania na Facebook stránke Slovenské ohniská bolo zaradených celkom 9 legálnych ohnísk na Slovensku, pričom v každom regióne našej krajiny (západ – stred – východ) boli vybrané tri ohniská a ich okolie. Ľudia, fanúšikovia opekačiek a piknikov, svojimi hlasmi rozhodli o podporení ohnísk v Zálesí, Zázrivej a Prešove. Do hlasovania v regióne Západné Slovensko sa zapojilo viac ako 2 000 ľudí. V hlasovaní napokon zvíťazilo Zálesie s 861 hlasmi, v ktorom brigáda úspešne prebehla.

Video – brigáda v Zálesí

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.