Janez Potočnik ocenil Európsky strom roku 2013


Brusel,  2013

V stredu 5. júna pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia sa v Bruseli konalo slávnostné vyhlásenie víťaza medzinárodnej ankety Európsky strom roku 2013. Akcia sa uskutočnila za podpory Európskeho parlamentu pod záštitou európskeho komisára pre životné prostredie Janeza Potočnika a europoslanca RNDr. Pavla Poca. Zúčastnili sa jej významné politické osobnosti, všetci navrhovatelia stromov a ďalších bezmála 200 návštevníkov. 

Tretí ročník medzinárodnej ankety Európsky strom roku 2013 vyhlásila Nadace Partnerství z Brna, v spolupráci so Štátnym fondom životného prostredia Českej republiky, Ministerstvom životného prostredia Českej republiky, spoločnosťou Tetra Pak a Európskym združením vlastníkov pôdy. Anketa o najsympatickejší strom Európy nadväzuje na národné ankety jednotlivých štátov. O titul najsympatickejšieho stromu sa uchádzali stromy so svojimi zaujímavými príbehmi z Bulharska, Českej republiky, Írska, Maďarska, Poľska a Slovenska. V tejto ankete  na rozdiel od iných nie je dôležitá krása, veľkosť a vek, ale príbeh stromu. Cieľom ankety je poukázať na zaujímavé európske stromy ako na dôležité prírodné a zároveň historické dedičstvo, ktoré by sme si mali viac všímať a chrániť.

Víťazným stromom sa stal so 14 205 hlasmi platan z maďarského mesta Eger. Hlavnú cenu odovzdal navrhovateľom eurokomisár Janez Potočnik. V priebehu slávnostného večera vystúpili okrem eurokomisára Potočnika tiež Pavel Poc, poslanec európskeho parlamentu a Ladislav Miko, zástupca riaditeľa DG SANCO. Ďalej Erika Mink zo spoločnosti Tetra Pak, Thierry de l ‚Escaille z Európskeho združenia vlastníkov pôdy a spoluorganizátori. Ocenenia odovzdal tiež Jaroslav Parolek, člen Rady Juhomoravského kraja. Juhomoravský kraj anketu dlhodobo podporuje.

Návštevníci sa mohli oboznámiť s príbehmi všetkých finálových stromov a zhliadnuť výstavu ich fotografií. 

Viac informácií o ankete Európsky strom roku: www.treeoftheyear.org.

Kontakty:

Milan Hronec, koordinátor ankety Strom roka na Slovensku, Nadácia Ekopolis, hronec@ekopolis.sk, 048 / 470 10 95,  0911 452 457.

Hana Rambousková, koordinátorka Evropského stromu roku, Nadace Partnerství, hana.rambouskova@nap.cz, 00420 515 903 131, 00420 775 856 359.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.