200 rokov starý dub z Portugalska bol korunovaný za Európsky strom roka 2018


Víťaz súťaže Európsky strom roka 2018 bol vyhlásený spomedzi 13 kandidátov dnes večer v Bruseli. Spievajúci korkový dub z regiónu Alentejo v Portugalsku vyhral s podporou 26 606 hlasov, nasledovali ho španielske staroveké bresty z mesta Cabeza del Buey s 22 323 hlasmi a ruský dub Staršina z lesa Belgorod dub s počtom hlasov 21 884. Slovenská jabloň skončila na 6. mieste.

Víťazný spievajúci korkový dub je pomenovaný po nespočetnom množstve vtákov, ktoré prebývajú v jeho korunách. Bol vysadený v roku 1783 a viac ako dvadsaťkrát zničený. Je menovaný za “Strom verejného záujmu” a registrovaný v Guinessovej knihe rekordov ako “najväčší korkový dub na svete”. V mene tohto stromu získal Nuno Calado, generálny sekretár z UNAC – Únia stredomorských lesov, unikátnu putovnú trofej: “Sme nesmierne šťastní, že sme mohli Portugalsku priniesť uznanie v podobe Európskeho stromu roka. Nielen preto, že sme sa do súťaže zapojili vôbec po prvýkrát, ale hlavne preto, že tento rok bol pre nás náročný. Tento dub predstavuje obrovský prínos pre ekosystémové služby, boj proti zmenám klímy a zároveň je aj prínosom pre Portugalskú ekonomiku,” hovorí Calado.

V európskej ankete súťažilo o titul Európsky strom roka 13 kandidátov a bolo zozbieraných 200 tisíc hlasov. Po spomenutých prvých troch miestach nasledujú:

4. Zengővárkonyho pozostalý, sladký gaštan, Maďarsko

5. Dub Gilwell, Spojené Kráľovstvo

6. Jabloň z Bošáce, Slovensko

7. Masívny platan – symbol Trsteno, Chorvátsko

8. Sekvoje z Yuchbunaru, Bulharsko

9. Orech čierny v Kvasiciach, Česká republika

10. Smrek čarodejnice, Litva

11. Topoľ Helena, Poľsko

12. Lipa starého štátu, Belgicko

13. Dub z Cajvany, Rumunsko

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo pod patronátom poslanca Európskeho parlamentu Pavla Poca, ktorý je podpredsedom Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín a zároveň dlhoročným podporovateľom iniciatívy Strom roka. Slávnostné vyhlásenie moderovala Natalie Pauwels a Ladislav Miko z Európskej komisie. Špeciálnym hosťom bol Daniel Calleja Crespo, generálny riaditeľ pre životné prostredie.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.