Festival Pohoda predstavil 12 nových finalistov v ankete Strom roka 2018


V poradí už 16.ročník ankety Strom roka odštartoval aj tento rok na festivale Pohoda v Trenčíne.  12 nových finalistov sa bude uchádzať do konca septembra o podporu v podobe odborného ošetrenia. Strom s najvyšším počtom hlasov bude zároveň reprezentovať našu krajinu v ankete Európsky strom roka. Hlavným partnerom je opäť Nadácia Slovenskej sporiteľne, no anketu podporili aj ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už siedmy rok spevák Peter Lipa.

 Cieľom ankety je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do konca apríla a v máji vybrala odborná komisia zo 48 prihlásených stromov 12  finalistov. Verejné hlasovanie sa začalo 5. júla 2018 na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do 30. septembra 2018. Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti Facebook – www.facebook.com/nadacia.ekopolis. Fotografie a príbehy stromov – finalistov sú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Vyhodnotenie celej súťaže, ocenenie víťazov a udelenie titulu Strom roka 2018 víťazovi sa uskutoční v októbri 2018.

Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko, finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur a postúpi do súťaže Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú taktiež odmenení a to knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum,“ hovorí programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec V poradí už štvrtý rok bude prebiehať aj súťaž v hlasovaní medzi školami. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

12 finalistov v ankete Strom roka 2018

  1. Čerešna – Čižatice okr. Košice (Čerešna vtáčia – Cerasus avium)
  2. Dub – Kežmarok okr. Kežmarok (Dub letný – Quercus robur)
  3. Hruška – Rejdová okr. Rožňava ( Hruška plánka – Pyrus pyraster)
  4. Ginko – Prešov okr. Prešov (Ginko biloba – Linnaeus)
  5. Topoľ – Dolná Strehová okr. Veľký Krtíš (Topoľ biely – Populus alba)
  6. Lipa – Kopčany okr. Skalica ( Lipa veľkolistá – Tilia platyphyllos)
  7. Jabloň – Svinná okr. Trenčín ( Jabloň domáca – Malus pumila)
  8. Jaseň – Dechtice okr. Trnava (Jaseň štíhly – Fraxinus excelsior)
  9. Hruška – Dolné Príbelce okr. Veľký Krtíš (Hruška planá – Pyrus pyraster)
  10. Lipa – Riečnica okr. Čadca (Lipa – Tiliaceus)
  11. Magnólia – Betliar okr. Rožňava (Magnólia končistolistá – Magnolia acuminata L.
  12. Dub – Lipovany okr. Lučenec ( Dub letný – Quercus robur)

Fotografie s príbehmi 12 finalistov a hlasovať môžte TU.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.