Strom zo Slovenska opäť v prestížnej európskej ankete


Od 1. do 28. februára môžu ľudia zahlasovať za slovenskú lipu v prestížnej súťaži Európsky strom roka 2019. Hlasovanie bude prebiehať na oficiálnej stránke www.treeoftheyear.org. Lipa z Kopčian, víťaz ankety Strom roka 2018, bude reprezentovať Slovensko v boji o titul spolu s ďalšími 14 krajinami starého kontinentu.

V poradí už deviatom ročníku celoeurópskej ankety bude súťažiť 15 stromov z Belgicka, Bulharska, Chorvátska, Českej republiky, Francúzska, Maďarska, Litvy, Holandska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Španielska, Slovenska  a Spojeného Kráľovstva. Práve anketa Európsky strom roka má poukázať na zaujímavé, staré stromy ako na dôležité prírodné a kultúrne bohatstvo, ktoré by sme mali chrániť. Na rozdiel od iných súťaží, v tejto nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek stromu, ale jeho príbeh a spojenie s ľuďmi.

Medzi výnimočné stromy v tomto ročníku patrí napríklad vyše 500 ročná Lipa Matija Gubeca z Chorvátska – svedok boja za spravodlivosť, alebo dub z Holandska, rastúci uprostred diaľnice. Svojim tvarom určite zaujme dub z Francúzska, takzvaný „Vtáčí strom“, či „Kľačiaci strom“ z Poľska, alebo reprezentant lásky – „Strom pre Nellie“ zo Spojeného Kráľovstva.

 Slovensko v ankete Európsky strom roka 2019 reprezentuje až 235-ročná lipa z Kopčian. „Na okraji obce Kopčany, na tichej lúke, stojí stará lipa a starý kostol. Navzájom sa chránia a odolávajú nástrahám počasia už viac než dvesto rokov. Kostolík z 9. – 10. storočia je jedna z najstarších stavieb veľkomoravského obdobia na Slovensku. Tvoria pre našu krajinu typickú sakrálnu dvojicu – Lipa svojimi koreňmi chráni zabudnuté príbehy predkov z dôb Veľkomoravskej ríše a dotvára neopísateľnú atmosféru tohto archeologicky a kultúrne významného miesta,“ uvádza programový manažér Nadácie Ekopolis, Milan Hronec.

 Hlasovanie o Európsky strom roka prebieha počas celého februára 2019 na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Na víťazný strom, ktorý získa titul Európsky strom roka, čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí. Medzinárodnú súťaž organizuje Environmental Partnership Association, ktorej členom je aj Nadácia Ekopolis.

Viac informácií o ankete Európsky strom roka: www.treeoftheyear.org

Fotografie a logá na stiahnutie: https://www.treeoftheyear.org/Media

Kontakty: Milan Hronec, koordinátor ankety Strom roka na Slovensku, Nadácia Ekopolis, hronec@ekopolis.sk, 048 / 470 10 95,
0911 452 457.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.