Kelt pomáha prírode

Projekt Kelt pomáha prírode podporuje komunity ľudí, ktorí chodia radi do prírody, trávia tu čas a radi sa stretávajú pri opekaní, grilovaní a piknikovaní.

Zámerom bolo podporiť návštevníkov lokalít, kde sa zvykne opekať, aby sa pomohli starať o čistotu a stav ohnísk, aby organizovali vlastné aktivity na ich skrášlenie, aby priestory využívali ohľaduplne voči iným, prírode a okoliu.

 

Program Kelt pomáha prírode podporil sumou 3000 eur dva projektové zámery: vytvorenie grilu a renovácia ohniska v kultúrno – komunitnom centre Hidepark v Nitre a rekultivácia štyroch ohnísk a priľahlého priestoru na brehu rieky Vydrica. Projekty boli realizované od novembra 2019 do mája 2020.

Pozrite si galériu toho, čo sa podarilo:

Kultúrno – komunitné centrum Hidepark Nitra

Hidepark má za sebou dlhú cestu, odkedy sa od zabudnutého priestoru, kde sme robili tancovačky pod holým nebom, posunul až po plnohodnotné kultúrno-komunitné centrum. Na Hideparku pôsobí viac ako 10 občianskych združení, či partií – predtým sa nepoznali a nemali v meste Nitra priestor pre svoje nápady. Teraz tvoria na Hideparku jednu veľkú rodinu.

V súčasnosti máme na Hideparku verejné ohnisko a gril, ktoré sú v sezóne často využívané rôznymi skupinami (detské oslavy, teambuildingy a pod.). Po rokoch používania je potrebné ich zreštaurovať, keďže ich súčasný stav je už nevyhovujúci. Zo získaných peňazí by sme radi zrekonštruovali existujúce ohnisko, vyrobili nový gril a pohodlný mobiliár pre ľudí. Taktiež by sme zakúpili potrebné vybavenie ku grilovačke – náradie, zásoby dreva a pod. Keďže k nám veľa návštevníkov prichádza na bicykli, chceli by sme zakúpiť dva cyklostojany, ktorých kapacita bude 20 bicyklov.  Všetky práce budú realizované na dobrovoľníckej báze.

 Rekultivácia štyroch ohnísk a priľahlého priestoru pri Vydrici

Našim cieľom je komplexná oprava štyroch existujúcich ohnísk a priľahlého mobiliáru na krásnom mieste, priamo pri riečke Vydrica. Priestor sa nachádza priamo na Partizánskej Lúke, najnavštevovanejšej časti Mestských Lesov v Bratislave. Toto miesto  má potenciál stať sa najobľúbenejším miestom pre varenie gulášu a opekanie v tejto časti lesoparku. Presná lokalizácia: GPS: 48.178435, 17.073350

Samotné miesto sa nám javí ako ideálne na rodinné a kamarátske akcie, a bude predstavovať prvý, vzorový model ohniskových priestorov, ktorý by sme v nasledujúcom období chceli rozširovať aj na ďalšie plochy v rámci lesoparku.

Partizánska lúka už teraz zažíva nebývalý nápor turistov a opekaniachtivých návštevníkov, a toto miesto  napriek jeho skvelému umiestneniu a istému genius loci, doteraz unikalo úpravám ktoré by zvýšili jeho atraktivitu. Dnes je na mieste okrem nepekne vyzerajúcich ohnísk napríklad železná konštrukcia lavičiek a stolov, ale aj iný veľmi opotrebovaný mobiliár ktorý nutne potrebuje opravu. Rovnako je tu nevkusný plastový smetiak s pozostatkami konštrukcie jeho striešky. Všetky tieto prvky by sme chceli vkusne opraviť a upraviť tak, aby miesto poskytovalo štyri plnohodnotné miesta pre zábavu v prírode.

Časť nákladov na jednotlivé prvky bude vo forme polotovarov či konštrukčných prvkov, z ktorých daný objekt vytvoria naši pracovníci. To sa týka napríklad lavičiek, ktoré budeme vyrábať prevažne vo vlastnej réžii.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.