Dub z Malej Pešti stromom roka 2020


Až 24 839 hlasov rozhodlo o finálnom rebríčku v tohtoročnej ankete Strom roka 2020. Víťazom sa stal prastarý Dub z Drnavy s 5 246 hlasmi, ktorý bude na jar reprezentovať Slovensko v európskej súťaži stromov.

Na druhom mieste s počtom hlasov 3191, sa ocitla Lipa veľkolistá zo Štitár, ktorá stojí pri kostolíku sv. Imricha. Tesné tretie miesto zaslúžene patrí Lipe malolistej z oravskej obce Zákamenné, pričom tá získala 3105 hlasov. Na víťazov čakajú aj tento rok ceny v hodnote 300 eur na odborné dendrologické posudky a ošetrenia, či úpravu okolia od ISA Slovensko.

Celý priebeh ankety, ako aj vyhlasovanie výsledkov bolo tento rok poznačené protipandemickými opatreniami. Výsledky sme oficiálne oznámili online a opäť sme oceňovali nie len stromy, ale aj víťazné školy. Našim priaznivcom sme tak aspoň v skratke snažili priblížiť všetko, čo sa počas ankety napriek obmedzeniam podarilo uskutočniť,“ hovorí Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis, ktorá anketu organizuje. Pekným príkladom je výsadba rodovej aleje v Kopčanoch, ktorou anketa oslávila svoje 18. narodeniny.

 V rámci ankety už po štvrtý krát organizátori vyhlásili aj súťaž v zbieraní hlasov pre školy. „Tento rok by sme chceli pogratulovať štyrom víťazným školám, ktoré získavajú výsadbový materiál v hodnote spolu až 600 eur na úpravu svojich školských areálov od Záhradníctva ABIES. Ide o Základnú školu Moskovská z Banskej Bystrice, Základnú školu J. Fándlyho zo Serede, Základnú školu Karpatská zo Žiliny. Základnú školu A.Bagara z Trenčianskych Teplíc sme ocenili v novej, samostatnej kategórii, kde nerozhodoval počet hlasov, ale ich chuť zapojiť sa do hlasovania,“ približuje Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis.

„Už tradične máme pripravené výhry vo forme knižných poukážok od kníhkupectva Artforum pre troch nominujúcich a troch hlasujúcich a malých darčekov sa dočkajú aj víťazi zo sprievodnej súťaže TOUR de Strom,“ uzatvára Ragalová.

Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne, vďaka ktorej sa anketa konala už po osemnásty krát. Strom roka ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), vydavateľstvo Dajama, kníhkupectvo Artforum, záhradníctvo ABIES a Terrabike. Patrónom ankety je už deviaty rok spevák Peter Lipa. Poslaním ankety je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a rovnako tak vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

 

 Príbehy víťazných stromov:

1.miesto Dub letný z Drnavy

Druh: Dub letný Latinský názov: Quercus robur
Vek: 700 rokov Obvod: 528 cm Výška: 14 m
Lokalita: Drnava, okres Rožňava, Košický kraj

Prastarý dub z Malej Pešti

Prastarý dub sa nachádza pri bývalom areáli slávnych Drnavských železiarní grófa Andrássyho. Práve tu sa  v 40-tych rokoch 19. storočia odlievali konštrukčné diely slávneho Reťazového mosta „Lánchíd“ v Budapešti, za čo si obec vyslúžila prezývku „Kis Pest – Malá Pešť“. Dnes je tento krásny strom jedným zo zastavení na náučnom chodníku Poklady Drnavy, ktorý obcou prechádza a vracia návštevníkov do slávnych dôb baníctva. Dub patrí k neodmysliteľným symbolom už niekoľko generácií – stojí na starej obchodnej ceste. Zmienka o dube sa nachádza v obecnej kronike už v roku 1670. Dnes okolo neho denno-denne chodia turisti, ktorí chcú navštíviť krásy Zádieľskej tiesňavy.

2.miesto Lipa veľkolistá zo Štitár

Druh: Lipa veľkolistá Latinský názov: Tilia platyphyllos
Vek: 350 rokov Obvod: 530 cm Výška: 15 m
Lokalita: obec Štitáre pri kostole sv. Imricha, okres Nitra, Nitriansky kraj

Lipa pri kostolíku sv. Imricha

Na južnej strane Tribečského pohoria, pod vrchom Žibrica, leží na historickej ceste z Nitry do Hronského Beňadiku dedinka Štitáre. Uprostred nej, pri kostolíku sv. Imricha rastie lipa. Oficiálne jej priznávajú 350 rokov, avšak podľa povestí i dobových kroník je jej vek omnoho vyšší. V 15. storočí, na mieste terajšieho kostolíka, dal vystavať gróf z Dolnej Malanty kaplnku, kde vysadil lipu z vďaky za záchranu života jeho dcér, ktorým sa splašili kone zapriahnuté do koča. Lipka tak bola svedkom modlitieb mnohých pocestných, obyčajných ľudí ale aj Mateja Korvína, ktorý tu táboril v roku 1465, keď vyháňal husitov. Kaplnka sa časom rozrástla na kostolík a z malej lipky sa stala majestátna lipa.

3.miesto Lipa malolistá zo Zákamenného

Druh: Lipa malolistá Latinský názov: Tilia cordata
Vek: 150 rokov Obvod: 367 cm Výška: 29 m
Lokalita: v blízkosti kultúrnej pamiatky Kalvária, obec Zákamenné, okres Námestovo, Žilinský kraj

Lipa sĺz

Majestátna lipa, ktorá sprevádza osudy už šiestich generácií miestnych obyvateľov, bola vysadená pravdepodobne v roku 1862.  Pevne obopínajúc maličkú kaplnku jednej z najstarších kalvárií v regióne, bola tichým svedkom už nespočetného množstva rôznych životných osudov. Je svedkom sĺz bolesti, ale i sĺz šťastia a vďaky, ktoré pokropili toto pietne miesto. Svojou nezlomnosťou stáť pri človeku v dobrom i zlom je inšpiráciou i pre nás ľudí, zvlášť v tomto náročnom období. Dnes je areál Kalvárie, ktorého súčasťou je tento strom, najvyhľadávanejšie miesto oddychu a duchovného života pre obyvateľov obce a taktiež i širšieho regiónu.

Fotografie a príbehy všetkých finalistov nájdete na www.ekopolis.sk

 

Celkové výsledky ankety Strom roka 2020:

 

Kontakt:
Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 974 01 Banská Bystrica
Martina Ragalová, 0908 371 289, ragalova@ekopolis.sk

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.