Hlasovanie je ukončené, hlasy sú zrátané. Anketa Strom roka 2020 sa blíži k svojmu záveru


Stromy, ktoré počas roka 2020 bojovali o hlasy verejnosti, sa výsledkov dočkajú na konci októbra. Víťaz získa nie len titul Strom roka 2020, ale aj automatický postup do európskeho finále.

Našim cieľom je prostredníctvom ankety upozorniť na význam, hodnotu a krásu stromov a tak prispievať aj k ich záchrane. Hoci bol tento ročník kvôli pandémii iný než tie ostatné, na samotnom hlasovaní sme to veľmi nepocítili. Tento rok prišlo spolu vyše 24 800 hlasov od ľudí, ktorým stromy, ani životné prostredie nie sú ľahostajné,“ uvádza Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Anketa sa snaží upriamiť pozornosť na stromy nie len samotným hlasovaním, ale i prostredníctvom svojich sprievodných aktivít. „Tento rok sme sa zúčastnili len takých podujatí, ktoré sa mohli bezpečne konať v exteriéri, tak isto prebiehali aj lokálne kampane, či verejné ošetrovania. Ostatné aktivity sme tento rok viedli online – od samotného vyhlásenia, ktoré sa inak deje na festivale Pohoda, až po fotosúťaž Tour de Strom na sociálnej sieti Instagram,“ dopĺňa Ragalová. Ani tento ročník sa nezaobišiel bez  súťaže pre školy, ktoré sa dočkajú odmien v podobe výsadbového materiálu do svojich školských areálov.

Mená víťazov – stromov, ale i škôl zo súťaže oznámime online na našom Facebooku koncom októbra, žiaľ, bez osobného stretnutia na slávnostnej konferencii, ako býva zvykom. Ostatných víťazov sprievodných súťaží taktiež neminie malá pozornosť,“ hovorí Ragalová. Pre víťazné stromy je pripravená odmena v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Absolútny víťaz navyše automaticky postupuje do súťaže Európsky strom roka, kde bude reprezentovať Slovensko. Na vyžrebovaných z hlasovania čakajú knižné poukážky a malé eko darčeky.

Pri príležitosti 18. výročia ankety sme pripravili i veľkolepé prekvapenie – verejnú výsadbu osemnástich stromov ako spomienku pre budúce generácie. Jej plánovanie nám však prerušili opätovne prijaté opatrenia. Napriek tomu sa ale budeme snažiť, aby sa táto pekná pripomienka ankety uviedla do života čím skôr,“ uzatvára Ragalová.

Kontakty: 

Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 974 01, Banská Bystrica,
PR a komunikácia: Martina Ragalová, tel. 0908 371 289, ragalova@ekopolis.sk

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.