Pomôžte udeliť titul Európsky Strom roka


V jubilejnom desiatom ročníku zabojuje 16 jedinečných stromov s pútavými príbehmi o hlasy Európanov v prestížnej ankete Európsky strom roka. Svojim hlasom môžete podporiť aj slovenskú víťazku národného kola – Oskorušu domácu z Uzovskej Panice. Hlasovanie potrvá od 1. do 29. februára 2020.

 Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka, ktorú na Slovensku už osemnásť rokov organizuje Nadácia Ekopolis spolu s partnermi. Súťaž má poukázať na zaujímavé, staré stromy ako na dôležité prírodné a kultúrne bohatstvo a dedičstvo, ktoré by sme mali chrániť. Nerozhoduje totiž krása, veľkosť ani vek stromu, ale jeho príbeh a spojenie s ľuďmi.

Do finále európskej súťaže vždy postupujú víťazi, ktorí vzídu z hlasovania v národných kolách,“ približuje Martina Ragalová z Nadácia Ekopolis, ktorá je členom Environmental Partnership Association (EPA) a spoluorganizátorom ankety Európsky Strom roka.

Tento rok oslavujeme desiate výročie prvého európskeho hlasovania. Za ten čas sa počet zapojených krajín zvýšil z pôvodných 5 na dnešných 16, a každoročne sa do ankety zapoja tisícky hlasujúcich. Postupne sa snažíme anketu posunúť ďalej, aj mimo európsky kontinent,“ hovorí Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Hlasovanie bude prebiehať na oficiálnej webovej stránke www.treeoftheyear.org. Každý hlasujúci má dva hlasy, ktoré môže prideliť dvom ľubovoľným stromom. Tento rok medzi sebou zabojujú stromy z Belgicka, Holandska, Francúzska, Španielska, Portugalska, Bulharska, Chorvátska, Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska, Spojeného kráľovstva a najnovšie aj Írska a Talianska. Na víťazný strom, ktorý získa titul Európsky strom roka, čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí.

Slovensko v ankete Európsky strom roka 2020 reprezentuje Oskoruša domáca (Jarabina oskorušová – Sorbus Domestica), ktorá má viac než 250 rokov. Nachádza sa na lúke blízko Uzovskej Panice v okrese Rimavská Sobota a je tamojšou žijúcou spomienkou. Bola vysadená ešte za čias Márie Terézie. Pre jej mohutnosť ju využívali ako hraničný strom medzi chotármi alebo ako signalizátor dobrej polohy pre výsadbu ovocia. Strom dodnes rodí veľké ružovo žlté plody hruškovitého tvaru. Oskoruše sú v tomto kraji zriedkavé, tajomné a vzácne. Osamotený strom je už len spomienkou na bývalé prosperujúce obdobie ovocinárstva v regióne Rimavskej Soboty. Je však výzvou aj pre ďalšie generácie, aby existujúce stromy zachránili a objavili ďalšie, na ktoré sa už takmer zabudlo.

 

Chcem hlasovať!

 

 

 

 

 

Viac informácií o ankete Európsky strom roka: www.treeoftheyear.org
Fotografie a logá na stiahnutie: https://www.treeoftheyear.org/Media
Kontakty: Milan Hronec, koordinátor ankety Strom roka na Slovensku, Nadácia Ekopolis, hronec@ekopolis.sk, 048 / 470 10 95,
0911 452 457.
Autor a kontaktná osoba: Martina Ragalová, PR a komunikácia Nadácie Ekopolis, ragalova@ekopolis.sk, 0908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.