Poznáme 12 finalistov ankety Strom roka 2020. Hlasovanie práve odštartovalo!


Aj v osemnástom ročníku súťaže stromov zabojuje o prestížny titul i odborné ošetrenie 12 finalistov z celého Slovenska. Patronát nad anketou drží už deväť rokov známy spevák, Peter Lipa.

 Hlasovanie verejnosti začína 1. júla a potrvá do konca septembra.  „Bolo zvykom, že sme hlasovanie každý rok slávnostne odštartovali na festivale Pohoda. Tento rok si však všetci musíme poradiť s novou situáciou a naše plány pozmeniť. Preto sme sa rozhodli vyhlásiť anketu online, no všetky spôsoby hlasovania i väčšina našich aktivít ostávajú rovnaké,“ hovorí Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Anketa svojim poslaním upozorňuje na význam, hodnotu, krásu stromov, prispieva k ich ošetreniu a v mnohých prípadoch aj k ich záchrane. Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do polovice mája, v júni vybrala odborná komisia z 23 prihlásených stromov 12  finalistov.

Cenou pre víťaza je odborný posudok a ošetrenie v hodnote 300 eur a automatický postup do medzinárodného finále ankety Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. „Na priaznivcov ankety čakajú i tento rok zaujímavé odmeny za zapojenie sa do hlasovania, fotosúťaž  Tour de Strom,  ktorá prebieha na Instagrame, alebo odborná prednáška arboristov o ošetrovaní stromov. Nezabudli sme ani na školy, pre žiakov začne súťaž v septembri. Pre všetkých máme pripravené milé ceny z našej nadácie a odmeny, knižných poukážok do Artfora, sa dočkajú i traja nominujúci a traja hlasujúci,“  približuje Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Ako hlasovať?

Hlasovať je možné formou oficiálneho hlasovacieho lístka, ktorý nájdete v časopise Krásy Slovenska. Takisto sa dá hlasovať aj formou sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk alebo na sociálnej sieti Facebook – www.facebook.com/nadacia.ekopolis,“ dopĺňa Ragalová. Fotografie a príbehy stromov – finalistov sú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. „Vyhodnotenie celej súťaže, ocenenie víťazov a udelenie titulu Strom roka 2020 víťazovi sa uskutoční na jeseň a keďže anketa dosiahla svoju pomyselnú dospelosť, chystáme jej poriadnu oslavu,“ uzatvára s úsmevom Ragalová.

Hlavným partnerom je Nadácia Slovenskej sporiteľne. Ďalšími partnermi sú ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum, Záhradníctvo ABIES a Terrabike.

CHCEM ZAHLASOVAŤ ZA SVOJHO FAVORITA

Kontakty: PR a komunikácia: Martina Ragalová, tel. 0908 371 289, ragalova@ekopolis.sk

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.