Živé chodníky sa postarajú o príjemnejšie potulky prírodou


Nadácia Ekopolis aj v roku 2021 podporí spoznávanie prírodných krás na Slovensku. V programe Živé chodníky sa zameria na obnovu a vylepšenie šiestich turistických a cykloturistických lokalít v sume desať tisíc eur.

Program Živé chodníky realizuje Nadácia Ekopolis s podporou značky Horalky od Sedity už od roku 2008. „Uvedomujeme si význam turistických trás pre spoznávanie prírodného a kultúrneho dedičstva Slovenska, pre rekreáciu obyvateľov a pre ekonomický rozvoj slovenských regiónov. Aj vďaka práci dobrovoľníkov a značkárov sa nám každý rok darí zveľadiť lokality v navštevovaných prírodných miestach na Slovensku,“ uvádza Ján Roháč, programový manažér programu Živé chodníky z Nadácie Ekopolis. „Od roku 2012 je program zameraný na celé Slovensko a spolu už bolo obnovených viac než 280 kilometrov turistických a cykloturistických trás,“ dopĺňa Roháč.

Projekt Živé chodníky podporujeme aj preto, že sa dobrovoľníci okrem obnovy značenia venujú aj obnove a budovaniu infraštruktúry. Prístrešky, lavičky, altánky tak spríjemňujú pobyt v prírode pre deti i dospelých. Sú miestom odpočinku počas túry, kde si môžu vychutnať napríklad obľúbené Horalky. Každý správny turista ale vie, že odpad do prírody nepatrí a čo si do hôr donesie, si zoberie v batohu so sebou aj naspäť,“ hovorí Marián Gombík marketing manager značky Horalky.

V aktuálnom ročníku podpora mieri do 6 lokalít.

  • SCK Bicyglo Trnava obnoví značenie na 7 kilometroch cyklotrás v Malých Karpatoch, vybaví prístrešok stolom a lavicami, osadí náučno-informačný panel ako aj tabuľu na kreslenie určenú pre deti.
  • KST Krupina obnoví značenie na 46 kilometroch cyklotrás v okolí Krupiny, zveľadí dve studničky a na lesnú cestu osadí novú závoru, ktorá bude vhodná pre prejazd turistov na bicykloch.
  • SCK Slovenský Kras v Gemerskej Hôrke obnoví značenia na 19 kilometroch cyklotrás a vybaví náučný chodník nad Gemerskou Hôrkou potrebným mobiliárom – doplní miesto lavicami, stolmi i informačnými panelmi.
  • SZOPK Nízke Tatry obnoví značenie na 19 km turistických trás a pustí sa do rekonštrukcie veľmi populárneho a využívaného prístrešku v Hiadeľskom sedle, čím sa skvalitní možnosť prenocovania a zlepší sa ochrana nocľažníkov pred vplyvmi počasia.
  • OZ Čemerica Stakčín obnoví značenie na 12 km turistického chodníka v Poloninách a vybuduje tri premostenia cez potok.
  • OZ KoLesom Banská Bystrica obnoví značenie na 7 km cyklotrás a vybuduje nový prístrešok pre návštevníkov Laskomerských trailov.

Na program Živé chodníky sme veľmi hrdí, pretože podporuje značkárov a miestne spolky v malej, neviditeľnej, ale veľmi dôležitej  práci na údržbe značených chodníkov. Vidíme veľa farebných lesklých fotografií návštevníkov a rodín na výletoch, ale málokto vie, koľko úsilia je za tým. Vďaka programu Živé chodníky sa nám darí udržiavať navštevované lokality atraktívne a turistov v bezpečí dobre značených chodníkov,“ uzatvára Roháč.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.