20. letokruh ankety Strom roka: Diskusie i výstava fotografií – anketa oslávila svoje výročie


 

 Pri príležitosti 20. narodenín ankety Strom roka sa v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici uskutočnili vo štvrtok 21. júla podujatia určené odborníkom i širokej verejnosti. Zamerali sa na vysvetlenie významu a funkcií stromov a zelene v krajine mimo les, či dôležitosť ich ochrany. Súčasťou jubilejného ročníka je aj výstava fotografií doterajších víťazov ankety, ktorá je verejnosti prístupná v átriu knižnice až do 2. septembra. 

Výročie ankety Strom roka sme sa rozhodli spojiť s podujatiami, ktoré podčiarknu naliehavosť klimatickej krízy a skutočnosť, že kvalitná zeleň v mestách je jedným z dôležitých opatrením, ako pripraviť krajinu na narastajúce teploty. Bohužiaľ, týmto opatreniam stále nevenujeme dostatočnú pozornosť a na mnohých miestach vzrastlé stromy chýbajú. Stromy roka sú často príkladmi, akej zelene potrebujeme viac – krásne solitéry na zaujímavých miestach. Verím, že aj do budúcnosti prispejeme k tomu, aby takéto stromy pribúdali,” uviedol k zameraniu podujatia riaditeľ Ekopolisu, Peter Medveď.

Štvrtkové doobedie bolo určené odborníkom, zástupcom firemného sektora a verejnej správy. Tí debatovali na tému stromov – prečo ich sadiť a čo z toho má spoločnosť. Poobedná panelová diskusia hostila rečníkov, ktorí pôsobia v oblasti adaptácie krajiny na negatívne dôsledky zmeny klímy. Pokúšali sa zodpovedať otázku, prečo na Slovensku investujeme čas a energiu na záchranu starých stromov v sídlach a kultúrnej krajine, ako súvisí zmena klímy a stromy, aké výzvy pred nami stoja a čo sa zatiaľ osvedčilo. Záverom dňa bola vernisáž k výstave fotografií doterajších víťazov ankety Strom roka v átriu knižnice.

Počas konferencie vystúpili rečníci z verejnej správy, samospráv i biznisového prostredia. V odbornej časti boli predstavené prezentácie na témy uhlíkovej a vodnej banky krajiny od Martina Kováča, štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, agrolesnícke systémy predstavil Jaroslav Jankovič a starostlivosť o stromy a zeleň uviedol zahraničný hosť, arborista Jaroslav Kolařík z Českej republiky. Pozornosť sa upierala najmä na vysvetlenie pojmu mitigácia a adaptácia krajiny v reakcii na negatívne dôsledky zmeny klímy. Na tú reaguje aj nová iniciatíva Sadíme budúcnosť z dielne nadácie, ktorú odprezentovala Martina Paulíková spolu so zástupkyňou generálneho partnera GLS General Logistics Systems Slovakia s.r.o, Júliou Kopčanovou Pittnerovou.

V ankete Strom roka aktuálne prebieha hlasovanie za 12 finálových stromov, ktoré bojujú o titul aj v roku 2022. Verejnosť má možnosť zahlasovať do konca septembra. Hlasovať je možné formou oficiálneho hlasovacieho lístka, ten je súčasťou letného vydania časopisu Krásy Slovenska. Hlasovať sa dá aj formou SMS správy, na webovej stránke www.ekopolis.sk alebo na sociálnej sieti Facebook.

Chcem zahlasovať!

Hlavným partnerom je Nadácia Slovenskej sporiteľne. Ďalšími partnermi sú ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum, Záhradníctvo ABIES a Terrabike. Patrónom ankety je viac ako 10 rokov známy spevák Peter Lipa.

 

Všetky potrebné informácie nájdete na www.ekopolis.sk.

Kontakty: PR a komunikácia: Martina Hromadová, tel. 0908 371 289, ragalova@ekopolis.sk

 

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.