Najviac zaujala záchrana školského sadu. Aj ďalším zeleným projektom verejnosť „odhlasovala“ viac peňazí.


Banská Bystrica 25. februára 2022 – Zelené oázy vyrastú tento rok na 25 miestach Slovenska. Postarajú sa o to komunity, ktorým záleží na krajine – na zadržiavaní vody v nej, menšej prašnosti, prirodzenom tieni a prostredí pre rôzne živočíchy. Víťazné projekty grantového programu Zelené oázy, ktoré získali od odbornej poroty priamu podporu, sú už známe. Od dneška poznáme aj výsledky hlasovania verejnosti.

V čase od 4. do 21. februára mala verejnosť možnosť zahlasovať a podporiť na webe oazy.sk jeden z ôsmich projektov. Každý z nich bol zástupcom jedného kraja a každý hlas mu priniesol do rozpočtu viac finančných prostriedkov na realizáciu zeleného zámeru. Počas 18 dní podporilo Zelené oázy viac ako 5 600 hlasujúcich. Najviac hlasov (1 385) získal projekt Strednej odbornej školy technickej a agropotravinárskej v Rimavskej Sobote s názvom Zachráňme školský sad. Víťaz hlasovania vysadí v školskej záhrade 125 ovocných stromov. Stanú sa živou učebňou s prirodzeným tieňom, na jar s vôňou a v lete so šťavnatými plodmi čerešní a višní. Ovocné stromy pritiahnu viac života do školskej záhrady a prinesú radosť aj budúcim generáciám študentov školy.

Prostriedky z rozpočtu grantovej výzvy si rozdelí aj ďalších sedem projektov. K základnej sume 1000 eur získajú podporu, ktorú si hlasovaním navýšili.

Výsledky hlasovania podľa počtu hlasov:

  • Zachráňme školský sad – Banskobystrický kraj – 1385 hlasov
  • Posaď sa u nás a prejdi sa Titiho aradskou alejou – Košický kraj – 1022 hlasov
  • Stromoradie spolupráce – Prešovský kraj – 884 hlasov
  • E.M. – Zázračné Ekologické Miesto – Nitriansky kraj – 621 hlasov
  • Lipová alej pri Čepeňskom ramene – Trnavský kraj – 649 hlasov
  • Sad Lúčky – Trenčiansky kraj – 563 hlasov
  • Upgrade Cyklokuchynskej záhrady – Bratislavský kraj – 328 hlasov
  • Liptovské stromoradia – Žilinský kraj – 163 hlasov

Granty sú rozdané a od marca do konca októbra 2022 nasleduje fáza realizácie. Spolu 25 projektov, podporených grantom zo Zelených oáz, plánuje tento rok vysadiť viac ako 1000 stromov, zvýšiť biodiverzitu krajiny, vytvoriť hniezdne možnosti pre vtáctvo či vytvoriť drobnochovy včelstiev a hydiny. Viac informácií o podporených projektoch nájdete na stránke www.oazy.sk.

 

„Vtiahnutím verejnosti do rozhodovania o finálnej výške podpory pre jednotlivé projekty dostávajú zelené zámery aj podporu lokálnych komunít a možno povedať, že aj vyššiu legitimitu. Nerozhodujeme len tak od stola, ako sa hovorí, ale ľudia si sami povedia, aký projekt preferujú a oceňujú,“ približuje Anton Molnár, riaditeľ Komunikácie spoločnosti Slovnaft, ktorá je dlhodobým partnerom programu Zelené oázy.

 

Grantový program nepretržite už 16 rokov finančne podporuje zmysluplnú výsadbu a ďalšie zelené riešenia. Grantový program Zelené oázy podporil od svojho vzniku 392 projektov po celom Slovensku a prerozdelil sumu 987 700 eur.

Viac informácií: programová manažérka Ľubica Štúberová, Nadácie Ekopolis, stuberovakopolis.sk, +421 902526755

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.