Titul Európsky strom roka 2022 mieri do Poľska! Tatranský dáždnik je piaty.


S historickým počtom až 179 317 hlasov si prestížny titul odnáša Dub zvaný Dunin z Bielovežského pralesa. Strieborná medaila patrí španielskemu Dubu v lese Conxo Banquetso vďaka 168 234 hlasom. Triumvirát dubov uzatvára na treťom mieste portugalský Veľký Dub so 70 563 získanými hlasmi a ostatných finalistov nechali ďaleko za sebou. Slovenský reprezentant, Tatranský dáždnik skončil na obdivuhodnom piatom mieste s počtom hlasov viac ako 37 tisíc.

Tento rok bolo v súťaži celkovo odovzdaných 769 212 hlasov. Je to opäť o niečo viac ako minulý rok, za čo patrí vďaka najmä národným organizátorom súťaže, ktorí pritiahli obrovskú pozornosť verejnosti. „Žiaľ, z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu sme sa rozhodli kandidáta Ruskej federácie vylúčiť zo súťaže a nezapočítavať hlasy zaslané ich stromu. Bolo to veľmi ťažké rozhodnutie, boli sme radi, že sme mali na palube našich ruských organizátorov ich Stromu roka, ale rozhodli sme sa nasledovať medzinárodné úsilie izolovať Rusko aj od športových a kultúrnych podujatí,“ komentuje Josef Jarý z Environmental Partnership Association, organizátor súťaže.

S radosťou oznamujeme, že slávnostné odovzdávanie cien sa opäť môže konať v Bruseli a môžeme sa stretnúť so všetkými – organizátormi národných súťaží, nominujúcimi komunitami, ako aj s našimi stromovými priateľmi a podporovateľmi. Podujatie bolo streamované na našich sociálnych sieťach, no nič nenahradí osobné stretnutia. Sľubujeme, že budeme tvrdo pracovať na tom, aby boli naše mestá opäť zelenšie a naša krajina bola zdravá a odolná voči klimatickým zmenám. S pomocou miestnych komunít je to možné,“ dodáva Josef Jarý.

Súťaž je organizovaná vďaka Environmental Partnership Association a European Landowners’ Organisation pod záštitou členov Európskeho parlamentu, Ludeka Niedermayera a Michala Wiezika.

Príbeh Víťazného Dubu Dunina  – Strážcu Bielovažského pralesa

Dub rastie na okraji Bielovežského pralesa, jedného z najznámejších nížinných lesov nielen v Poľsku, ale aj v Európe. Mimoriadne ho rešpektujú a obdivujú miestni ľudia, ako aj turisti navštevujúci túto oblasť Poľska, známu pre výskyt Zubra hrivnatého. Strom je  inšpiráciou pre mnohých umelcov. Udivuje v každom ročnom období – počas plnej vegetácie, ale aj vtedy, keď ukazuje svoje bezlisté, tajomne zakrivené konáre.

Podstatou tejto súťaže nie je len poukázať na dôležitosť úlohy stromov v našom ekosystéme, ale nájsť strom s príbehom. Tento rok nemohol byť lepší víťaz – Strážca Bielovežského pralesa, jedného z najzachovalejších lesných ekosystémov a posledného nížinného listnatého a zmiešaného pralesa v Európe. Podporujem aj rozhodnutie nasledovať medzinárodné úsilie o izoláciu Ruska a jeho vylúčenie z tejto súťaže,“ uzavrel europoslanec Michal Wiezik, jeden z patrónov ETY.

Pred veľkým finále sa i tento rok konala pracovná konferencia Planting4Future, ktorá sa zaoberala plánom Európskej komisie vysadiť 3 miliardy nových stromov do roku 2030. Zástupcovia Európskej komisie, Európskeho parlamentu, ministerstiev, podnikového sektora a mimovládnych organizácií z celej Európy, sa podelili o svoje skúsenosti a predložili odporúčania: Ako motivovať hlavné zainteresované strany v oblasti výsadby stromov, aby robili viac a ako do tohto ambiciózneho plánu čo najviac zapojiť celú spoločnosť. Záznam z konferencie nájdete na stránke treeoftheyear.org

 

Európsky strom roka 2022 – výsledky

Standing Name Country Votes
1 Dub Dunin Poľsko 179,317
2 Dub v lese Conxo Banquet Španielsko 168,234
3 Veľký dub Portugalsko 70,563
4 Gaštan stovky koní Taliansko 46,275
5 Tatranský dáždnik Slovenská republika 37,872
6 Strom naklonený Kippfordu Spojené kráľovstvo – Škótsko 30,761
7 Spievajúca lipa Česká republika 28,649
8 Gaštan z námestia Audran Francúzsko 28,119
9 Mocný dub od rieky Age Lotyšsko 27,098
10 Strom a divadlo, nevšedná dvojica kultúry Maďarsko 26,347
11 Obor zo Slatiny Chorvátska republika 26,225
12 Mohutný sekvojovec pri škole Notre Dame de Bonlieu Belgicko 25,724
13 Kráľovská borovica Estónsko 25,346
14 Dub deduška Kolyo Bulharsko 24,431
15 Ja som Tilia Holandsko 24,201
Mimo poradia Turgenevov dub Ruská federácia
Total 769,212

Stiahnite si obrázky stromov.

Kontakt pre médiá:

Josef Jary, Communication officer josef.jary@nap.cz — (+32) 493 84 35 01

 

Environmental Partnership Associaton (EPA) je zoskupenie šiestich nadácií z Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, ktoré podporujú projekty zamerané na ochranu životného prostredia a aktivizujú miestne komunity. Za vyše 20 rokov svojej existencie EPA podporila tieto projekty nadačnými príspevkami v celkovej sume viac ako 10 miliónov EUR.

www.environmentalpartnership.org

 

Európsky strom roka je súťaž, ktorá upriamuje pozornosť na vzácnosť a dôležitosť stromov ako prírodného a kultúrneho dedičstva Európy a zároveň vyzdvihuje ich environmentálnu dôležitosť v celom ekosystéme. V súťaži sa nehľadá najkrajší strom, ale strom s príbehom, ktorý je zakorenený v životoch a v práci ľudí a komunity, ktorá strom obklopuje. www.treeoftheyear.org

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.