Vďaka Živým chodníkom pribudli na turistických trasách značenia, prístrešky aj nabíjačky na elektrické bicykle


Spolu šesť vyhľadávaných turistických lokalít sa v tomto roku dočkalo pomoci z grantového programu Živé chodníky. Ten realizuje Nadácia Ekopolis vďaka podpore značky Horalky od Sedity už 15 rokov. V roku 2022 bolo obnovených viac ako 100 kilometrov značených trás a 8 odpočívadiel či prístreškov a pribudli aj nabíjačky na elektrické bicykle. Medzi projekty bola prerozdelená celková suma 10 200 eur.

Program Živé chodníky sa dlhodobo venuje údržbe a rozvoju turistickej a cykloturistickej infraštruktúry vo vyhľadávaných turistických a cykloturistických lokalitách na Slovensku. „Tento rok sme sa viac zamerali na vylepšenie fyzického prostredia priestranstiev a objektov, ktoré sú pri turistike príjemným i bezpečným miestom,“ hovorí Ján Roháč, programový manažér z Nadácie Ekopolis. Okrem obnovovania značiek a smerovníkov tak dobrovoľníci opravovali a budovali prístrešky a odpočinkové miesta, renovovali mostíky, osádzali nové stoly a lavičky, alebo čistili okolie týchto objektov.

Práca dobrovoľníkov je v tomto roku osobitne záslužná, pretože stúpla cena stavebných materiálov, najmä dreva a tak nebolo jednoduché realizovať projekty. Výsledky sú však výborné, bolo obnovené značenie trás a pribudli miesta, na ktorých budú turisti a cyklisti radi tráviť svoje voľné chvíle – a o tom to celé je, o spoznávaní Slovenska a jeho prírody“ hovorí Ján Roháč, programový manažér z Nadácie Ekopolis.

Program Živé chodníky vznikol v roku 2008 a pôvodne podporoval iba projekty v národných parkoch. Od roku 2012 je program zameraný na celé Slovensko. V priebehu rokov 2008 – 2022 bolo prostredníctvom programu Živé chodníky obnovených celkovo už 1 152 km turistických a cykloturistických chodníkov a na nich desaťtisíce maľovaných značiek a stovky smerovníkov.

„Horalky spolupracujú s Nadáciou Ekopolis na programe Živé chodníky už niekoľko rokov pretože pohyb v prírode k Horalkám prirodzene patrí. Teší nás, že najobľúbenejšie oblátky na Slovensku takto prispievajú k obnove turistickej a cykloturistickej infraštruktúry a v tomto ročníku aj s väčším dôrazom na odpočívadlá, kde si môžeme dopriať občerstvenie a oddych. Vážime si prácu všetkých dobrovoľníkov aj na ťažko prístupných miestach a veríme, že Horalky im okrem iného dodali aj energiu na realizáciu týchto náročných projektov.“ uviedol Marián Gombík, marketing manager značky Horalky.

 

Podporené projekty v programe Živé chodníky 2022

1. Občianske združenie Kilometre v pohybe obnovilo značenia na turistickej trase Horná Lehota – Tále, spolu so 4 smerovníkmi. Obnovy sa dočkal aj Altánok pri chate Kamila, kde upravili okolie, pribudli nové lavičky, grilovacie miesto, stojan na bicykle, servisný stojan s náradím a dve nové nabíjačky e-bicyklov.

2. Obnova značenia a odpočinkové miesto na hrebeni Oravských Beskýd sa podarilo zrealizovať občianskemu združeniu Príroda bez hraníc. Vytvorili tiež nové odpočinkové miesto na hrebeni, kde pribudli lavičky, stôl a orientačná ružica z masívneho dreva.

3. O obnovu poškodeného značenia v obci Rybník a nový odpočinkový altánok nad Tlmačmi sa postaralo občianske združenie Potulky chotármi. Vybudovali altánok na cyklotrase s výhľadom na Tlmače, upravili okolie, postavili altánok, lavičky a stôl

4. Opravou chodníka, obnovou značenia a novým mobiliárom sa môžu pochváliť v Kopskom sedle. Projekt z dielne občianskeho združenia Spoznávajme Tatry sa postaral o oddychové miesta na hrebeni Belianskych Tatier, kde pribudli lavičky, stoly a informačná tabuľa a osadené bolo aj inovatívne navádzanie turistov pre zamedzenie chodenie mimo chodník.

5. Obnovu cykloprístreškov a cyklistického značenia v meste Dolný Kubín a okolí realizoval Cykloklub Dolný Kubín. Obnovili a ošetrili 21 cyklistických smerovníkov a obnovili značenie na cyklotrasách, kde vylepšili i dve odpočívadlá.

6. Na obnove chodníkov a oprave symbolického cintorína v Žiarskej doline má zásluhu Urbár Žiar. Obnovili značenie na turistických chodníkoch, vyčistili protierózne odrážky a orezali prerastajúcu kosodrevinu. Osadené boli dva nové smerovníky. Pribudla jedna nová lávka a jedna bola opravená. Symbolický cintorín v Žiarskej doline tiež prešiel opravou chodníka a dlažby, opravilo sa ohradenie a pribudli dve nové lavičky.

Viac informácií o programe nájdete na podstránke programu Živé chodníky.

Kontaktné osoby:

Programový manažér: Ján Roháč, 0905 240 137, rohac@ekopolis.sk
Komunikácia: Martina R. Hromadová, 0908 371 289, ragalova@ekopolis.sk

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.