Gymnázium Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici má nové átrium


V projekte Biodiverzita do škôl, ktorý upozorňuje na klimatické zmeny a v rámci ktorého školy naprieč Slovenskom vylepšujú svoje školské areály, sa žiaci gymnázia v Banskej Bystrici zamerali na átrium vo vnútri budovy. Do priestoru pokrytého betónovou dlažbou doplnili zeleň, ktorá priestor skrášli a v čase horúčav poskytne tieň.

V rámci projektu Biodiverzita do škôl, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis, pracuje až 14 akčných školských skupín z celého Slovenska na príprave konkrétnych riešení, ktoré majú zlepšiť klimatické podmienky v školských areáloch a vytvoriť zaujímavý vzdelávací priestor. Na realizáciu návrhov získala každá škola finančný grant od Stredoslovenskej a Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti a spoločnosti Veolia.

 

Zásadným krokom v projekte žiakov Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici, ktorý výdatne zaťažil svaly záhradných realizátorov, bolo vytvorenie dvoch plôch pre vysadenie zelene na úrovni betónovej dlažby. Od začiatku mája tam už rastú prvé brezy a množstvo odolných trvaliek. Plochy sú pritom upravené tak, aby boli prirodzene zavlažované dažďovou vodou, ktorá do átria spadne a umelé zavlažovanie bude potrebné len v čase väčšieho sucha. „Hoci rastliny bezprostredne po vysadení pôsobia nenápadne, po niekoľkých rokoch budú tvoriť srdce zeleného átria,“ približuje Štefan Jančo, jeden z programových manažérov projektu Biodiverzita do škôl. „Škola postupne do átria, ako aj na ďalšie miesta vo svojom areáli plánuje doplniť aj niekoľko ďalších prvkov, ktoré podporia biodiverzitu – napríklad vyvýšené záhony s bylinkami, vertikálnu zeleň, tzv. hmyzie hotely, či búdky pre vtáčiky,“ dopĺňa Jančo.

Rovnako aj ostatné návrhy z dielne žiakov zo zapojených škôl sa zameriavajú na doplnenie kvetinových záhonov a ovocných kríkov, kvitnúcich a plodiacich mimo obdobia letných prázdnin, či budovaniu vyvýšených záhonov na pestovanie byliniek, zeleniny alebo jahôd. Mnohé areály tak budú využiteľné nie len na relax, ale novovzniknuté  zóny s lavičkami a prístreškami poskytnú priestor aj na učenie sa vonku.

Viac informácií o projekte nájdete na tomto linku.

 

Kontakt:

Lucia Rossová, programová manažérka, rossova@ekopolis.sk, 0910 404 235
Štefan Jančo, programový manažér, janco@ekopolis.sk, 048/ 470 10 94
Martina Ragalová, PR a komunikácia, ragalova@ekopolis.sk, 0908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.