Dobré knihy, či Ostredky z vláčika. Také sú projekty Dobrého suseda


Leto 2021 opäť praje nápadom v programe Dobrý sused. Komunity a aktívni miestni obyvatelia štyroch častí – Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Rovinka, sa prostredníctvom malých projektov snažia zlepšiť spolunažívanie a dobré medziľudské vzťahy priamo v mieste, kde žijú. Obohacujú tak kultúrny, športový alebo komunitný život, či skvalitňujú verejný priestor pre svoje deti, či susedov.

DOBRÁ KNIHA S DOBRÝM SUSEDOM V DOBREJ SPOLOČNOSTI 

Letné pondelkové večery v Kaviarni Adriana na Bajkalskej ulici v Bratislave patria Klubu LITERA. S viacerými slovenskými hercami  – Evou Pavlíkovou či Mirom Nogom, sa môžete započúvať do ich obľúbených kníh.  

SPOZNAJ OSTREDKY Z VLÁČIKA 

Počas prázdninových víkendov jazdí po parku na Ostredkoch vláčik pre deti. Ide o milú a bezplatnú atrakciu obyvateľov mesta, ktorí radi navštevujú tento park. Hlavnou myšlienkou bolo vybudovať tri zastávky umiestnené naprieč parkom. Zastávky umožňujú bezpečne nastúpiť a vystúpiť z vláčika. Ako hovorí pán Martin Patoprstý z o.z. Naše Ostredky: „Mnohokrát deti nevedia kedy a odkiaľ vláčik jazdí a často sa dožadujú, aby ich vláčik vzal aj počas jazdy, čo je nebezpečné, pretože deti keď vidia vláčik sa za ním rozbehnú a hrozí nebezpečie úrazu.“ 

CHODNÍK POD KORUNAMI STROMOV  

V obci Rovinka budujú chodník pod korunami stromov. Vetrolam bol pôvodne húštinou s množstvom starých a suchých stromov, plný smetí a náletových drevín. Miestni obyvatelia toto miesto vyčistili a spriechodniť. Meter po metri tak budujú chodník uprostred  stromov a postupne menia húštinu na príjemné miesto prechádzky pod zelenými korunami. Chodník zo štiepky je produktom z miestneho zberného dvoru, kam občania nosia suché konáre. Samozrejme sú použité aj samotné konáre z miesta vetrolamu.  

KOMUNITNÁ ZÁHRADA NA PAVLOVIČKE 

Komunita dobrovoľníkov na Pavlovičke v Trnávke si vďaka podpore Dobrého suseda vyrobila vyvýšené záhony, nakúpili bylinky, priesady rastlín a zorganizovali brigádu na sadenie. Svoj záhon si vysadili aj miestna škôlka a mamičky z komunity. Do konca leta pribudnú aj lavičky a na jeseň sa bude opäť sadiť. Vznikol tak užitočný kus záhrady, ktorý poteší okoloidúcich aj komunitu rodín, ktorá sa na Pavlovičke pravidelne stretáva.  

V poradí už 3. ročník grantového programu Dobrý sused podporuje spoločnosť SLOVNAFT, a.s. V tomto ročníku programu bude medzi najlepšie projekty rozdelená suma 30 000 eur

 

 

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.