Strom zaľúbencov či tatranský dáždnik – buk zo Starého Smokovca sa stal Stromom roka 2021


V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis rozhodlo až 22 613 hlasujúcich o finálnom rebríčku víťazov. Korunou a titulom Strom roka 2021 sa pýši Buk lesný zo Starého Smokovca, ktorý vo verejnom hlasovaní získal 4833 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.

Na druhom mieste s počtom hlasov 3806 sa umiestnil starý Dub letný z Giraltoviec. Tretie miesto si s počtom 3600 hlasov vyslúžila exotická Katalpa bignóniovitá z Hnúšte. Na víťazov aj tento rok čaká finančná výhra v hodnote 300 eur na odborné dendrologické posudky, arboristické ošetrenia od ISA Slovensko, či úpravu okolia. Vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo 11. novembra 2021 v priestoroch historického žrebčína v Kopčanoch spolu so symbolickou výsadbou stromov v novovzniknutom ovocnom sade.

Aj v aktuálnom ročníku sa do hlasovania zapájali školy v samostatnej sprievodnej súťaži. Tie si svojimi hlasmi mohli vysúťažiť výsadbový materiál v hodnote spolu až 650 eur od partnera ankety, Záhradníctva ABIES. „Tento rok sme rozšírili špeciálnu súťažnú kategóriu pre školy, kde nerozhoduje počet hlasov, ale aktivity žiakov navyše. Jedna škola tak získa vzrastlý strom do svojej školskej záhrady a pre ďalšie dve ocenené školy máme pripravené náučné a zábavné hry s eko tematikou,“ približuje Martina R. Hromadová z Nadácie Ekopolis. Ocenenými školami za najväčší počet hlasov sú Spojená škola Novohradská z Bratislavy, Základná škola Veľkomoravská 12 z Trenčína a Základná škola Karpatská zo Žiliny. V špeciálnej kategórii získali ocenenie ZŠ J. Francisciho Rimavského z Hnúšte, ZŠ J.A. Komenského z Tvrdošoviec a ZŠ Strážnická z Ľubotíc.

Anketa plná aktivít

V rámci ankety sa nám opäť podarilo stromy zviditeľňovať pred verejnosťou na podujatiach počas leta, v spolupráci s arboristami sme ošetrili Jelšu lepkavú vo Vajnoroch a vzhľadom na vegetačné obdobie bude na jar ošetrená ešte Lipa z Padaroviec. Aj tento rok sme podporili vydarenú výsadbu ovocného sadu pri historickom žrebčíne v Kopčanoch, kde domáci vysádzali pôvodné druhy odrôd z daného regiónu, ako sú hrušky, jablone, moruše, či oskoruše,“ dopĺňa Hromadová.

Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne, vďaka ktorej sa anketa konala už po devätnásty krát. Strom roka ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), vydavateľstvo Dajama, kníhkupectvo Artforum, záhradníctvo ABIES a Terrabike. Patrónom ankety je už desiaty rok spevák Peter Lipa. Fotografie stromov do ankety pripravuje Martin Babarík. Poslaním ankety je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a rovnako tak vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. 

Výsledky ankety Strom roka 2021:

Príbehy víťazných stromov:

1.Miesto: Buk lesný – previsnutý (Fagus Sylvatica Pendula)

Vek stromu: 70 rokov, Obvod kmeňa: 250 cm, Výška stromu: 13 m, Starý Smokovec, okres Poprad, Prešovský kraj

Tatranský dáždnik

Doposiaľ sa nikomu nepodarilo presne zistiť, kto a prečo tento strom zasadil. Pravdepodobne sa tak stalo v 50.rokoch vďaka študenti na čele s Bohdanom Wagnerom zo Záhradníckej školy v Ledniciach na Morave v rámci projektu ,,Veľké upratovanie“. A odkedy v centre Starého Smokovca vyrástla nevšedne šikmá budova Horskej záchrannej služby, ocitol sa strom pod ochrannými krídlami všetkých jej členov. Záchranári dokonca strom zachránili pred výrubom. I keď ide o najbežnejší strom Európy, vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov. Takýto krásne previsnutý je však len jeden a preto ho právom Tatranci označujú za dominantu či symbol Starého Smokovca.

 

2.Miesto: Dub letný ( Quercus Robur)

Vek stromu: 300 rokov, Obvod kmeňa: 652 cm, Výška stromu: 15 m, V Giraltovciach pri dome kultúry, okres Svidník, Prešovský kraj

Pýcha mesta

K pamiatkam v meste Giraltovce patrí kaštieľ, dnešný Dom kultúry, zo 17. storočia, ktorý postavili Šemšeiovci. Pri kaštieli mali aj veľký Bánov park. Pozostatkom a pripomienkou je dnes už len starý dub. Spočiatku rástol medzi kaštieľmi, teraz sa nachádza medzi kostolmi troch cirkví. Obyvatelia ale i turisti ho vnímajú ako pýchu mesta – nikto nemôže prehliadnuť jeho majestátnu korunu vyčnievajúcu nad cestou. Či bol vysadený do parku, alebo tam stál ešte skôr, sa už nedozvieme, no domáci vravia, že je najstarším stromom v meste.

 

3.Miesto: Katalpa bignóniovitá (Catalpa Bignonioides Walt.)

Vek stromu: 170 rokov, Obvod kmeňa: 396 cm, Výška stromu: 11 m, Mariássova záhrada v Hnúšti, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj

Exotická katalpa

Ide o strom, ktorý je pre naše končiny neobvyklý. Do Európy sa dostala okolo roku 1726 zo severnej Ameriky. Hnúštianska katalpa rastie v bývalej panskej záhrade, ktorá je pomenovaná po poslednom šľachtickom rode Mariássyovcov. Park so vzácnymi druhmi stromov tu založil koncom 19. storočia miestny zemepán Gustáv Fáy. Vďaka svojmu mohutnému a čiastočne poliehavému rastu sa stala obľúbeným miestom stretávania sa miestnych obyvateľov, mnohí si s ňou nostalgicky spájajú spomienky na detstvo. Je to pravdepodobne najhrubšia a najstaršia katalpa bignóniovitá na území Slovenska.

 

Fotografie a príbehy všetkých finalistov nájdete na www.ekopolis.sk

Ilustračné fotografie víťazov a videonominácie na stiahnutie: https://we.tl/t-DvGSys9aN8

 

Kontakt:

Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 974 01 Banská Bystrica

Martina R. Hromadová, 0908 371 289, ragalova@ekopolis.sk

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.