Stromy medzi nami. Štartuje nový ročník programu Zelené oázy!


Obce, mestá, neziskové organizácie, školy a komunitné centrá spolu s dobrovoľníkmi môžu teraz požiadať o financie na výsadbu a revitalizáciu zelene. V šestnástom ročníku grantového programu Nadácie Ekopolis si najlepšie komunitné enviro-projekty rozdelia 60 000 eur vďaka podpore spoločnosti Slovnaft.

 Tento ročník programu Zelené oázy má podtitul Stromy medzi nami. „Chceme podporiť žiadateľov o grant najmä vo výsadbe stromov ako jedného z dlhovekých opatrení na zadržiavanie vody v krajine, udržovanie správnej mikroklímy a podporu rozmanitosti života. Stromoradia a aleje prepájajú miesta, lokality a symbolizujú medziľudskú spoluprácu, spolupatričnosť a priateľstvo, čo je jedným z cieľov programu,“ uviedla Ľubica Štúberová manažérka programu Zelené oázy z Nadácie Ekopolis.

Výzva na podávanie projektov je otvorená od 22. novembra 2021 do 17. januára 2022.  Vybrané projekty sa budú môcť realizovať už na jar 2022.

Program podporí výsadbu stromov na uliciach, medzi jednotlivými mestskými časťami a obcami. Veľkú šancu na získanie grantu má výsadba stromov lemujúcich cesty, ktoré vedú k rekreačným areálom či turisticky zaujímavým miestam a výsadba stromov ako živých koridorov, ktoré spájajú izolované ostrovčeky zelene a podporujú lokálnu rastlinnú aj živočíšnu rozmanitosť.

O grant sa môžu uchádzať aj ďalšie zelené nápady – zakladanie komunitných záhrad, čistenie verejných priestranstiev a vodných tokov, zveľaďovanie náučných trás a chodníkov, budovanie priestorov na chov malých hospodárskych zvierat a včiel a ďalšie nevšedné spôsoby pomoci prírode v mestskom prostredí.

Program Zelené oázy má za uplynulých pätnásť rokov na svojom konte vyše 350 zelených projektov, ktoré sa stali skutočnosťou. Sú to nové alebo obnovené zelené miesta po celom Slovensku. Pridanou hodnotou Zelených oáz je, že prispeli k pekným vzťahom v rámci lokálnych komunít, ktoré sú ich tvorcami. Aj v tomto ročníku podporíme projekty, ktoré prinášajú viac zelene do našich miest, slúžia verejnosti a spájajú ľudí so záujmom o spoločné dobro,“ povedal Anton Molnár, riaditeľ Komunikácie SLOVNAFT, a.s.

Všetky informácie o novom ročníku nájdete na podstránke programu.

Viac informácií:  Ľubica Štúberová, programová manažérka Nadácie Ekopolis, stuberova@ekopolis.sk, +421 902 526 755
Kontakt pre média: Martina R. Hromadová, PR manažérka Nadácie Ekopolis, ragalova@ekopolis.sk, +421 908 371 289

 

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.