Chladná jar praje výsadbám z iniciatívy Sadíme budúcnosť


Dostatok zrážok a chladné počasie, ktoré prevládalo v apríli, prialo tým, ktorí sa rozhodli vysadiť stromy a podieľať sa na myšlienke iniciatívy Sadíme budúcnosť. Tou je návrat stromov všade tam, kde zeleň chýba alebo je narušená.

Aby sa podarilo prinavrátiť do krajiny pestrosť, ktorá sa z nej práve ľudskou činnosťou vytratila, vyžaduje to nemalé ľudské úsilie a značné finančné prostriedky. Preto iniciatíva Sadíme budúcnosť umožňuje získať prostredníctvom otvoreného grantového kola financie, ktoré sú určené komunitám a dobrovoľníkom. Obce, mestá, občianske organizácie a aktívni občania tak môžu výsadbou stromov pozitívne ovplyvniť stav biodiverzity vo svojej lokalite.

V období od marca do konca apríla tohto roku sa uskutočnilo už 18 výsadieb na ktorých bolo vysadených spolu 1179 stromov. Vysádzali sa stromoradia a sady z rôznych druhov ovocných stromov ako sú napríklad jabloň, slivka, čerešňa, hruška, orech, moruša, višňa, dula, marhuľa, broskyňa, či jarabina. Vysadené aleje okrasných drevín tvoria prevažne lipy, duby či javory. Výsadby prebehli v mnohých slovenských mestách a obciach – v  Bratislave, Pezinku, Leviciach, obci Slopná pri Považskej Bystrici, obci Bzince pod Javorinou, na Pustom hrade pri Zvolene, v Rimavskej Sobote, pri obci Liptovská Teplička, aj pri obci Veterná Poruba v Žiarskej doline, vo vtáčom raji Senianských rybníkoch a tiež v Bajanoch pri meste Michalovce.

Ako jedna zo zaujímavých príkladov je výsadba z obci Bzince pod Javorinou, kde dvadsať dobrovoľníkov vysadilo 67 gaštanov jedlých a líp malolistých. Jamy kopal miestny bágrista pár dní pred výsadbou. Na zlepšenie vlastností pôdy do okolia rozhádzali vyzretý maštaľný hnoj a okolie stromčekov zakryli slamou. Úväzy o stĺpy ošetrili surovou ovčou vlnou. Toto všetko spravili, aby sa stromkom čo najlepšie darilo a aby sa dobre ujali. Miestna iniciátorka výsadby po brigáde napísala:  „Celkovo sme veľmi pyšní, lebo nič k nám nešlo zo vzdialenosti väčšej ako 15 km, pomohol nám obecný úrad, hasiči aj družstvo. Po výsadbe sme si posedeli v hasičskej zbrojnici, hasiči a miestna pekáreň nám poskytli občerstvenie. Bola to perfektná akcia.

 „V nadácii máme radi, keď sa k nám dostanú takéto autentické reakcie a fandíme, keď ľudia vysádzajú stromy nie len odborne „hlavou“, ale aj so „srdcom a rukami“ povedala Martina Paulíková, programová manažérka Sadíme budúcnosť.

Aktuálne, až do 30. mája, je otvorené grantové kolo, v ktorom sa môže verejnosť i nadšenci stromov uchádzať o prostriedky na jesennú výsadbu, pričom maximálna výška grantu pre jeden projekt je 4 000 eur.

  • máj 2022 o 16:00 h – uzávierka prijímania žiadostí o grant na jesenné výsadby,
  • júl 2022 – zverejnenie výsledkov a podporených projektov jesenného kola,
  • september až november 2022 – realizácia projektov,

„Mnohé aleje, stromoradia či sady sa v minulosti stali medzi ľuďmi symbolom miesta, doslova sa vpísali do histórie obcí a miest. My si želáme, aby aj výsadby z vienka Sadíme budúcnosť narástli na silné a zdravé stromy, ktoré dostanú do krajiny vodu, tieň, upokoja vietor, prilákajú viac vtáctva a hmyzu, zvierat. Pre ľudí vytvoria miesto, kde sa budú dobre cítiť a kde sa budú s láskou vracať,“ dodáva na záver Martina Paulíková.

 

Kontakt pre média: Martina R. Hromadová, PR manažérka Nadácie Ekopolis, ragalova@ekopolis.sk, +421 908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.