Projekt Reclaim our Civil Space!


Projekt Reclaim Our Civil Space! sa zaoberá trendom obmedzovania priestoru pre činnosť mimovládnych organizacii v stredoeurópskych krajinách. Cez túto iniciatívu spolu s partnermi z Maďarska, Poľska, Českej republiky, Slovenska, Srbska, Rumunska, Bulharska a expertov z Nórska, chceme pomôcť prepojiť  organizácie, ktoré tento fenomén zaujíma, poskytnúť im viac informácií z domáceho prostredia aj zo zahraničia a tiež viac zručností ako spolupracovať a ako sa s týmto problémom vysporiadavať. Partneri tiež zozbierajú podnety a spracujú návrhy pre centrálne EU inštitúcie, ktoré by uľahčili a zlepšili podmienky pre fungovanie občianskych organizácii – napríklad ich registráciu, vtiahnutie do dialógov na európskej úrovni, či financovania.

Projekt “Reclaim our Civil Space!” je realizovaný s podporou Islandu, Lichtenštajnska a Nórska cez EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.

Rok 2023

Predstavujeme naše podcasty! 

Čo je to občianska spoločnosť a na čo je dobré, aby sa ľudia mohli slobodne združovať v neziskových organizáciách? Prečo vyspelé demokracie dbajú na to, aby sa v nich neziskový sektor rozvíjal a pre diktátorské režimy je problémom?
Kto občiansku spoločnosť tvorí, aké sú jej úlohy a akým výzvam v súčasnosti čelí? Ktoré trendy môžeme pozorovať nie len na Slovensku, ale aj v regióne? Má mať akademická obec presah na spoločenské dianie? Ako pracujú kultúrne a komunitné centrá, ostrovy demokratických hodnôt v regiónoch?
Aj na tieto otázky poskytneme odpovede v 8-dielnej sérii podcastov Nadácie Ekopolis. Podcasty vznikli s podporou Fondu regionálnej spolupráce grantov EHP a Nórska v rámci projektu Reclaim Our Civic Space!

Všetky podcasty si vypočujete na tejto podstránke!  

 

Rok 2022

IX. ročník HUMAN FORUM x ROCS
IX. ročník HUMAN FORUM & II. ročník ľudskoprávnej konferencie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na tému Posilňovanie demokracie v regiónoch ako prevencia rastu extrémizmu & Ľudské práva a demokracia ako piliere stability a prosperity.
Viac na: https://humanforum.sk/

Pozvánka: Nečakajme na centrálne, vytvárajme lokálne
Nadácia Ekopolis spolu s partnermi pozýva na podujatie „Nečakajme na centrálne, vytvárajme lokálne“ v termíne 28.4.2022 od 10:00 do 22:00 v Tabačke v Košiciach. Podujatie je súčasťou projektu Reclaim our Civil Space!.
Viac sa dočítate TU.

 

Rok 2021

O extrémizme a lokálnej demokracii počas 8. ročníka podujatia Human Forum
Koncom novembra, v dňoch 24.-25. novembra 2021 sa v Banskej Bystrici, pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej uskutočnil ďalší, v poradí už 8. ročník medzinárodného diskusného fóra o demokracii ľudských právach – Human Forum 2021.

ROCS National Training: Stretnutie občianskych aktivistov
Vo štvrtok 20. mája sa konalo podujatie Reclaim! National Training v rámci nášho nového projektu Reclaim our civil space!. Stretli sme sa po veľmi dlhom čase v rámci všetkých opatrení konečne naživo s miestnymi aktivistami zo stredného Slovenska. Týchto ľudí okrem angažovanosti spája aj záujem vytvárať priestor pre slušných ľudí, v ktorom nájdu kultúrne a spoločenské vyžitie. Zároveň sú však tieto priestory vždy aj miestom diskusie a riešenia problémov, ktoré nás ako občanov trápia. Obzvlášť v dobe koronovej.

Všetko dôležité nájdete na oficiálnej webovej stránke projektu ROCS! -> www.civilspace.eu

 

Rok 2020

Projekt bol odštartovaný online Launch eventom , na ktorý sa môžete prihlásiť aj vy prostredníctvom online prihlásenia

Rok 2019

V roku 2019 sme úspešne odštartovali pilotnú fázu tohto projektu, ktorá niesla názov Europe for Citizens – Reclaim our Civic Space!. Počas projektu sa podarilo zorganizovať dvojdňový seminár v Banskej Bystrici na jar, počas jesene bol projekt súčasťou konferencie Human Forum 2019.

Reclaim Our Civic Space na Human Forum 2019.

Seminár v Banskej Bystrici – registrácia a POZVÁNKA

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.