Nitriansky Hidepark oslávil svoje 10. narodeniny s novým ohniskom


Aj napriek náročným časom sa podarilo dobrovoľníkom v Nitre oživiť priestor letného kultúrneho a komunitného centra. Pribudlo nové ohnisko, či cyklostojany. Návštevníci Hideparku si mohli tieto novinky vyskúšať aj v sobotu, 29.augusta počas osláv 10. výročia jeho založenia.

Prostredníctvom projektu Kelt pomáha prírode podporuje Nadácia Ekopolis už tretí rok komunity ľudí, ktoré radi trávia čas v prírode či pri stretnutiach s priateľmi na opekačke a grilovačke. Tento rok boli v rámci projektu podporené dve obľúbené lokality. Prvou je areál lesoparku a navštevovaná Partizánska lúka v Mestských lesoch v Bratislave, kde pribudli štyri nové ohniská, drevené sedenie, odpadkové koše a schodíky k potoku Vydrica.

Ďalšia podpora smerovala do vyhľadávaného kultúrno-komunitného centra Hidepark v Nitre. Dobrovoľníci začali s prvými prácami ešte začiatkom roka, kedy bolo nutné realizovať výkopové práce. Počas viacerých brigád sa podarilo upraviť a zarovnať terén kvôli bezpečnému prístupu a celý priestor oživilo najmä nové ohnisko, pri ktorom sa využil materiál z opotrebovaného grilu. Brigádnici tiež osadili cyklostojany a vybudovali mobiliár.

Najviac času a energie nám zabrala prípravná fáza samotnej kruhovej platformy ohniska, ktorá spočívala vo výkopových prácach, osadení obrubníkov, návozu materiálu a v jeho finálnej úprave. Po prípravnej fáze sme začali s výrobou multifunkčných drevených boxov, ktoré využívajú návštevníci ohniska či už na sedenie alebo prípravu jedla. Ohnisko je určitú časť dňa na priamom slnku, preto sme vyrobili aj ďalšie mobilné drevené boxy, ktoré sa dajú premiestňovať podľa potreby, rovnako ako cyklostojany,“  hovorí Filip Stranovský, riaditeľ Hideparku.

 Záverečná brigáda a slávnostné otvorenie sa malo podľa pôvodného plánu konať v sobotu 23. mája 2020.  Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 však organizátori museli sprístupnenie pre verejnosť presunúť až na koniec leta. „Keďže otvorenie našej letnej sezóny zabrzdila aktuálna situácia okolo COVID-19, rozhodli sme sa v rámci projektového zámeru ohniska zrenovovať aj starý gril, ktorý dotvoril dennú časť priestoru Hideparku,“ približuje situáciu Lenka Mareková, PR manažérka z Hideparku. Aj samotnú slávnosť 10. výročia sprevádzali prísnejšie zdravotno-bezpečnostné opatrenia.

„Sme veľmi radi, že sa nám aj napriek neľahkým časom podarilo pokračovať vo zveľaďovaní obľúbených prírodných miest po Slovensku. V rámci projektu Kelt pomáha prírode sme sa tentokrát zamerali na obľúbený nitriansky Hidepark. Na tunajších milovníkov prírody tak bude čakať, okrem iného, aj nové ohnisko. Veríme, že si ho návštevníci užijú v plnom zdraví v spoločnosti blízkych a priateľov,“ informuje Radoslava Stratená, brand manažérka pre značku Kelt.

Hidepark vznikol v roku 2010, pôvodne ako miesto pre hudobné stretnutia. Dobrovoľníci sa pustili do zveľaďovania a revitalizácie odkaliska a pozostatkov čiernej skládky. Dnes návštevníkov privíta komunitná záhrada, pumptrack, u-rampa, petanque, parkour, pódium, kuchynka i zázemie pre dobrovoľníkov z miestnych občianskych združení. Hidepark každoročne ponúka aj letný program zameraný na alternatívnu kultúru, šport a ekológiu.

https://www.hidepark.sk/

Viac informácií nájdete na: www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/kelt-pomaha-prirode

Kontakt:
Programová manažérka Nadácie Ekopolis: Martina B. Paulíková, paulikova@ekopolis.sk, 0915 811 195
PR a komunikácia: Martina Ragalová, ragalova@ekopolis.sk, 0908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.