Stromy v meste: problém pre ľudí alebo pre stromy?


11. mája 2015 v Záhrade – CNK v Banskej Bystrici sa uskutoční tretie podujatie z cyklu Záhradné dišputy. Pre účastníkov je pripravený workshop s ukážkami diagnostiky a ošetrenia stromov a diskusia o tom, ako (a či vôbec) dobre spolunažívať so stromami v meste. Podujatie  sa  uskutoční  v  rámci  Programu  Aktívne  občianstvo  a  inklúzia,  ktorý  realizuje Nadácia  Ekopolis  v  spolupráci  s  Nadáciou  pre  deti  Slovenska  a  SOCIA  –  nadácia  pre sociálne  zmeny.

Záhradné dišputy, ktoré organizuje Nadácia Ekopolis raz za mesiac, sú osvetovo-vzdelávacie podujatia spojené s diskusiou (dišputou) a neformálnym nádychom (ako posedenie vo vašej záhrade). Podujatie venované téme stromy, sa bude konať 11. mája 2015 v Záhrade – CNK v Banskej Bystrici. Lektorom podujatia bude Tomáš Fraňo, člen správnej rady ISA, certifikovaný arborista European Arboricultural Council a International Society of Arboriculture.

„Podujatie má dve časti, od 10,00 hod. bude workshop s ukážkami diagnostiky a ošetrenia stromov, od 13,00 potom diskusia o tom, ako (a či vôbec) dobre spolunažívať so stromami v meste. Príďte sa dozvedieť niečo nové, alebo konfrontovať svoj názor a pohľad na tému – dišputy sú predovšetkým priestorom pre „učené/odborné hádanie sa“,” približuje organizátorka Martina Paulíková z Nadácie Ekopolis.

V rámci workshopu sa účastníci dozvedia viac o diagnostike drevín, stanovení potrebných zákrokov pre zabezpečenie prevádzkovej bezpečnosti stromov v súvislosti s tým, na akom mieste rastú. Súčasťou workshopu budú aj ukážky ošetrenia a zabezpečenia stromov. Kapacita workshopu je obmedzená (max. 20 ľudí), preto sa prosím prihláste na scepkova@ekopolis.sk do 4. mája 2015.

Od 13,00 hod. sa uskutoční diskusia s Tomášom Fraňom a ďalšími zaujímavými hosťami na tému Sú stromy v meste nebezpečenstvom alebo nevyhnutnosťou?

Bližšie informácie a link na podujatie na Facebooku nájdete TU.

Téma stromy a 11. máj majú ale ešte niečo spoločné. 11. mája 2015 je uzávierka prihlasovania stromov v ankete Strom roka 2015, ktorej cieľom je upozorniť na krásu a hodnotu stromov a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Záujemcovia môžu nominovať predovšetkým stromy, ku ktorým sa viaže nejaký príbeh z minulosti alebo osobný zážitok. Strom, o ktorého víťazstve rozhodnú hlasovaním účastníci ankety, získa titul Strom roka 2015 a bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka. Viac infomácií o ankete nájdete TU.


Viac o Fonde pre mimovládne organizácie

Fond pre mimovládne organizácie je zameraný na posilnenie rozvoja občianskej spoločnosti, podporu sociálnej spravodlivosti, demokracie a udržateľného rozvoja. Fond je súčasťou Finančného mechanizmu EHP 2009 – 2014, prostredníctvom ktorého sa donorské krajiny Island, Lichtenštajnsko a Nórske kráľovstvo podieľajú na znižovaní hospodárskych a sociálnych rozdielov v Európskom hospodárskom priestore.

Fond pozostáva z dvoch hlavných programov, ide o Demokracia a ľudské práva a Aktívne občianstvo a inklúzia. Program Demokracia a ľudské práva spravuje Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Program Aktívne občianstvo a inklúzia je spravovaný konzorciom Nadácia Ekopolis, Nadácia SOCIA a Nadácia pre deti Slovenska.

Obdobie realizácie programu je február 2013 – december 2015. Celková finančná alokácia na podporu projektov mimovládnych organizácií je 2,9 mil. eur.

Záujemcovia môžu získať informácie a dokumenty potrebné k predloženiu žiadosti o nenávratný finančný príspevok na webovej stránke www.eeango.sk/aoi.

Kontakt: Eva Ščepková, Nadácia Ekopolis, scepkova@ekopolis.sk, 0908 565 464.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.