Projekty na oživenie rekreačných miest môžu získať podporu z programu Pohoda za mestom


Ak máte dobrý nápad, ako upraviť a oživiť miesto na oddych, šport a stretávanie sa so svojimi známymi,  máte opäť príležitosť získať prostriedky na jeho realizáciu. Úspešný projekt môže byť podporený  sumou max. 3 500 eur z programu Pohoda za mestom. V poradí už piaty ročník programu vyhlásila Nadácia Ekopolis v spolupráci s partnerom – spoločnosťou HEINEKEN Slovensko, ktorá rozdelí na projekty celkom 16 000 eur.

„Často počúvame, že doba, ktorú žijeme, najmä jej rýchlosť, nám znemožňuje robiť tie najdôležitejšie veci – venovať sa samým sebe, stretávať sa s priateľmi a starať sa o svojich blízkych či komunitu, v ktorej žijeme. Pohoda za mestom poskytuje vo všetkých fázach – od prípravy projektu, cez jeho realizáciu až po samotné užívanie oddychovej zóny – príležitosť sústrediť sa na tie najdôležitejšie veci v našom okolí. Spojiť sily pre dobrú vec a vytvoriť niečo, z čoho budú mať radosť a úžitok mnohí ďalší,“ povedala na margo podpory programu manažérka korporátnych vzťahov HEINEKEN Slovensko Hana Šimková.

Cieľom programu je podpora komunitného života na obnovených, upravených a oživených rekreačných priestoroch a ich častí v zázemí miest s počtom obyvateľov nad 25 000. Výsledkom by mali byť bezpečné, zdravé a príjemné miesta na trávenie voľného času a šport pre rôzne skupiny užívateľov, vytvorenie priestorov pre stretnutia a sociálne kontakty. Pridanou hodnotou projektov bude ich pozitívny vplyv na kvalitu urbanizovaného prostredia tak, aby zároveň nebola znížená prírodná hodnota rekreačného zázemia mesta.Uzávierka prijímania žiadostí je 25. februára 2015.

„Výstupmi jednotlivých projektov by mali byť miestne komunity, ktoré prostredníctvom plánovania a úprav konkrétnych verejných priestorov získajú nové kontakty, skúsenosti a vedomosti. Cieľom programu je tiež vytváranie partnerstiev samospráv a obyvateľov miest tak, aby mohla byť v budúcnosti zabezpečená starostlivosť o rekreačné zázemie a v spolupráci boli realizované prípadné ďalšie aktivity v prospech mesta a jeho obyvateľov,“ hovorí Martina B. Paulíková, programová manažérka Nadácie Ekopolis.

O podporu z programu sa môžu uchádzať mimovládne organizácie, ktoré pôsobia v miestnej komunite a vyvíjajú činnosť napr. v oblasti ochrany životného prostredia, kultúrnych či prírodných hodnôt, komunitného rozvoja, športu, vzdelávania a podobne, vysoké školy, športové kluby alebo kluby turistov. Ďalej samosprávy miest, správcovia zelene a rekreačných objektov a štátna ochrana prírody, ale iba v partnerstve s mimovládnou organizáciou.

Projekty sa musia týkať rekreačných zázemí miest s počtom obyvateľov nad 25 000, ktoré sú verejne prístupné, ale nemusia byť v katastri daného mesta. Pod rekreačným zázemím mesta sa rozumie územie, ktoré zabezpečuje každodennú rekreáciu obyvateľstva a turistov. Jeho podstatnú časť tvoria zeleň, vodné toky a plochy, športoviská, ihriská a iné zariadenia, ktoré sú určené pre oddych a trávenie voľného času.

Z programu je možné získať finančné prostriedky napr. na vytváranie a obnovu priestorov pre relax, zábavu a športové aktivity, výsadbu a ošetrenie zelene, obnovu a doplnenie drobného mobiliáru, opravu či vytvorenie miest pre oddych a stretávanie sa na vstupoch do rekreačných priestorov a v miestach prirodzeného zhromažďovania ľudí (napr. pri prameňoch, vyhliadkach a pod.). Okrem toho je možné finančné prostriedky použiť na doplnenie a osadenie smerovníkov, informačných tabúľ, označenie cestičiek, spevnenie schodíkov a tiež na osadenie rôznych atraktivít oživujúcich priestor, napr. zvonkohier, interaktívnych náučných prvkov a umeleckých artefaktov.

Proces výberu projektov je v tomto roku jednokolový. Žiadosti musia byť doručené v papierovej a elektronickej podobe najneskôr 25. februára 2015 do 12:00. Podporené projekty budú zverejnené koncom marca 2015. Každý podporený projekt navyše získa od Nadácie Ekopolis konzultácie pri plánovaní a realizácii úprav verejného priestoru. Projekty by mali byť zrealizované v období od marca do konca októbra 2015.

V  predchádzajúcich štyroch ročníkoch získalo podporu z programu Pohoda za mestom spolu 23 projektov, v celkovej výške 117 000 eur. Ich výsledkom sú upravené miesta pre oddych a poznávanie v Banskej Bystrici, Bratislave, Komárne, Košiciach, Leviciach, Liptovskom Mikuláši, Martine, Michalovciach, Nových Zámkoch, Nitre, Piešťanoch, Prievidzi, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne, Trnave a Žiline.

Viac informácií získate na www.ekopolis.sk, www.heinekenslovensko.sk alebo u programovej manažérky Martiny B. Paulíkovej, tel. 048 414 5478, 0949 266 151, paulikova@ekopolis.sk.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.