Pozvánka na koncert a diskusie „Otvorene o extrémizme“


Nadácia Ekopolis dáva do pozornosti Občiansku iniciatívu Zabudnuté Slovensko, ktorá má za cieľ boj s extrémizmom a všetkými skrytými aj otvorenými formami nenávisti a neznášanlivosti, šíriacimi sa na verejnosti či skryte na internete. Hlavnými zástupcami iniciatívy a organizátormi sú novinár Andrej Bán a občiansky aktivista Michal Karako. Obaja majú svoje korene na strednom Slovensku a hrdo sa k nim hlásia.

Ďalší z ich koncertov a diskusií bude po roku ich pôsobenia v pondelok 22.5.2017 od 16:00 hod symbolicky na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Cyklus podujatí odštartovali pred rokom v Brezne a po Veľkom Krtíši, Dolnom Kubíne, Revúcej, Žiari nad Hronom, Ružomberku a Kežmarku zakotvia v historickom a krásnom meste pod Urpínom.

Hrať a spievať budú Katka Koščová a Neřež, ktorí sa na pódiu budú striedať s hercom a pesničkárom Mariánom Geišbergom. Hosťami a diskutujúcimi na pódiu budú: herečka Emília Vašáryová, preživší holokaustu Eva Mosnáková, Pavel Traubner a Fedor Gál, šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný, etnologička SAV Monika Vrzgulová a historik UPN Patrik Dubovský, športovci Michal Handzuš a Matej Tóth a hudobníci a občianski aktivisti Michal Kaščák a Matúš Vallo.

Obsahovou stránkou tejto občianskej iniciatívy je koncert a diskusia s verejne známymi osobnosťami na vyššie uvedené témy. Koncerty a diskusie sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivým regiónom Slovenska a akousi symbolickou podporou v tom, aby na nich „zodpovední“ ľudia mysleli a riešili konkrétne problémy v nich dlhodobo a adresne. Diskusie sú tiež upozornením na to, že extrémisti stav slovenskej spoločnosti nezlepšia, naopak, šírením nenávisti vyvolávajú v ľuďoch negatívne emócie namiesto politiky vzájomnej pomoci a spoločného napredovania. Takisto upozorňujú na to, že extrémisti nemajú na zmenu v spoločnosti ani odborné a vzdelanosté vybavenie a konkrétne a zásadné riešenia a že ich niektoré názory do slušnej spoločnosti, napriek problémom s korupciou, nezamestnanosťou či zaostávaním regiónov a komunít nepatria, a musí sa proti nim zaujať jasný odmietavý postoj.

Program bude tak ako pri minulých podujatiach rozdelený na doobedňajšie premietanie dokumentu a diskusiu so študentmi stredných škôl a toto podvečerné podujatie pre verejnosť na Námestí SNP. Študenti sa na svojom podujatí budú môcť zapojiť do diskusie voľne priamo na mikrofón alebo anonymne sms správami. Verejnosť sa na podvečernom podujatí bude môcť takisto zapojiť priamo do diskusie na mikrofón.

Na podvečernom podujatí pre verejnosť ste všetci srdečne vítaní!

Viac informácií: www.zabudnuteslovenskowww.facebook.com/zabudnuteslovensko

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.