Nadácia Ekopolis vyhlásila 10. ročník ankety Strom roka


Banská Bystrica, 23. apríla 2012

Priznám sa, najradšej mám lipu.

Košatú lipu, slovanského typu. 

( Peter Lipa)   

Stromy majú svoj nenahraditeľný význam v živote človeka. Zaslúžia si našu pozornosť, starostlivosť aj ochranu.  Aj preto je cieľom ankety Strom roka, ktorej desiaty ročník vyhlásila na Deň Zeme Nadácia Ekopolis,  upozorniť na staré, vzácne  či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.  Hlavným partnerom ankety je Slovenská  sporiteľňa.   Anketu ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum, Nadácia TV JOJ, Záhradníctvo A.B.I.E.S.  a International Visegrad Fund. Patrónom 10.ročníka ankety sa stal spevák Peter Lipa.

Svoj obľúbený strom  do ankety môžu prihlásiť jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie. Stačí do 31. mája 2012 poslať vyplnený formulár a fotografie stromu poštou na adresu Nadácie Ekopolis (Komenského 21, Banská Bystrica 974 01)  alebo e-mailom na hronec@ekopolis.sk. Všetky potrebné informácie o ankete Strom roka 2012 a nominačné hárky nájdu záujemcovia na www.ekopolis.sk.

 „Vzťah ľudí ku majestátnym stromom je veľmi zaujímavý, už aj tým, že stromy nás priťahujú v každom veku. V mladosti predstavujú výzvy a dobrodružstvá, v strednom veku v ich blízkosti často hľadáme pokoj  a spomalenie rušného životného tempa. V zrelom veku  v nás prebúdzajú pokoru a úctu. Ak sa k tomuto pridá ešte spoločne prežitý príbeh človeka a stromu, naraz je tu vzťah veľmi intímny a hlboký. Ako veľmi sa z nich vieme tešiť v čase ich rozkvetu, tak ťažko vieme prežívať ich stratu, obzvlášť, ak sa to deje neraz veľmi barbarským spôsobom, “ povedal  Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Milan Hronec pokračuje : “Ak máte aj vy svojho obľúbeného  zeleného priateľa, môžete ho prostredníctvom ankety Strom roka ukázať aj ostatným a v prípade výhry mu aj pomôcť získať odborné ošetrenie.“

Peter Lipa prijal ponuku spolupracovať na ankete s úprimným nadšením a záujmom : „ Keď ma Ekopolis oslovil s touto myšlienkou, tak som sa potešil najmä kvôli stromom, ale aj kvôli dvom pesničkám o stromoch , ktoré sú na mojom CD s názvom 68. A minulým víťazom ankety je lipa malolistá z Lipian. K tomu nemám čo dodať.“

Komisia začiatkom júna vyberie z prihlásených stromov 12  finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne 5.júla na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2012. Fotografie a príbehy stromov  – finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2012.

Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie 333 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste tiež získajú peňažnú sumu 333 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo na úpravu okolia. Traja nominujúci budú odmenení hodnotnými knižnými darmi od Vydavateľstva Dajama, traja hlasujúci zase knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Minuloročným víťazom ankety Strom roka 2011 sa stala 320-ročná lipa malolistá  z Lipian (okres Sabinov), ktorá získala 1699 hlasov. Na 2.mieste skončila ďalšia lipa malolistá z Kameničian, z okresu Ilava, ktorá má korunu v tvare srdca. Tretie miesto patrí jarabine oskorušovej z Bošácej  (okres Nové Mesto nad  Váhom).Celkovo získali 12 finalisti ankety 10 167 hlasov. Majestátna lipa malolistá, rastúca na námestí v Lipanoch, reprezentovala Slovensko v medzinárodnej ankete Európsky strom roka a skončila v konkurencii siedmich finalistov na  4. mieste.

Kontakty: 

  • Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 974 01, Banská Bystrica
  • Programový manažér Milan Hronec, tel.048 / 470 10 95,  0911 452 457, hronec@ekopolis.sk.

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.