Do konca mája môžete prihlásiť svoj strom do ankety Strom roka 2013


Banská Bystrica, máj 2013

Ešte do 31. mája 2013 môžu svoj obľúbený strom prihlásiť jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie, aby sa uchádzal o titul Strom roka 2013. Cieľom ankety, ktorej jedenásty ročník vyhlásila v apríli Nadácia Ekopolis, je upozorniť na staré, vzácne  či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Hlavným partnerom ankety je Slovenská sporiteľňa. Anketu ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo A.B.I.E.S.. Patrónom ankety je už po druhý rok spevák Peter Lipa.

Stačí poslať vyplnený formulár a fotografie stromu poštou na adresu Nadácie Ekopolis (Komenského 21, Banská Bystrica 974 01) alebo mailom  na hronec@ekopolis.sk. Všetky potrebné informácie o ankete Strom roka 2013           a nominačné hárky nájdu záujemcovia na www.ekopolis.sk.

Komisia vyberie v júni 2013 z prihlásených stromov 12  finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne 11. júla 2013 na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2013. Fotografie a príbehy stromov  – finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis (www.ekopolis.sk). V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2013.

Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 333 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 333 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum.

Každoročne sa zvyšujúci počet nominovaných stromov do ankety nás presviedča o popularite a dôležitosti tejto témy v našej spoločnosti. S radosťou môžeme oznámiť, že v tomto ročníku sa naša spolupráca s Medzinárodnou arboristickou spoločnosťou (ISA Slovensko) dostáva na ešte vyššiu úroveň. Novinkou tohto ročníka je ďalšie bezplatné ošetrenie najmenej desiatich stromov, ktoré budú nominované do ankety Strom roka 2013. Profesionálni akreditovaní arboristi ISA Slovensko ošetria vybrané stromy vo vlastnej réžii, pričom výber stromov urobia na základe ich zdravotného stavu, prístupnosti a geografickej polohy. „Výber stromov sa uskutoční spomedzi všetkých nominovaných kandidátov bez ohľadu na ich konečné umiestnenie v ankete alebo ich postup do finálovej dvanástky. Ošetrenie bude zrealizované vo vegetačnom období optimálnom pre takýto zásah a na základe posúdenia členov ISA Slovensko. Veríme, že aj táto novinka bude motiváciou pre prihlásenie viacerých mimoriadnych zelených velikánov    do ankety Strom roka,“ približuje Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Kontakty:  Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 974 01, Banská Bystrica,

Programový manažér Milan Hronec, tel. 048 / 470 10 95,  0911 452 457, hronec@ekopolis.sk

 

Podpora bude realizovaná cez Nadačný fond Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.