Prišiel čas nominovať svojich obľúbencov do ankety Strom roka 2019


Už po sedemnásty krát vyhlásila Nadácia Ekopolis nový ročník populárnej slovenskej ankety Strom roka. Od 1.apríla je možnosť nominovať obľúbené stromy, ktoré budú súťažiť o hlasy verejnosti a odmeny na ich odborné ošetrenie. Patrónom ankety je už osem rokov spevák Peter Lipa.

Anketa svojim poslaním už sedemnásť rokov upozorňuje na význam, hodnotu, krásu stromov, prispieva k ich ošetreniu a v mnohých prípadoch aj k ich záchrane. Okrem toho anketa ponúka i rozmer spoznávania národného kultúrneho dedičstva, čo dokazuje i víťaz minuloročnej ankety – Lipa z Kopčian, stojaca pri kostolíku z čias Veľkomoravskej ríše, ktorá zároveň reprezentovala Slovensko v prestížnej ankete Európsky strom roka. „Anketa si za tie roky našla mnoho svojich partnerov, priaznivcov a podporovateľov a záujem z roka na rok rastie. Veľmi sa tešíme, že je to téma, ktorá spája ľudí naprieč generáciami a regiónmi,“ načrtáva Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis. „Do konca apríla je možné prihlásiť svoj obľúbený strom online alebo prostredníctvom jednoduchého formulára,“ dopĺňa Ragalová.

Strom do ankety môžu prihlásiť jednotlivci, mestá, obce, školy, firmy a organizácie. Po ukončení prijímania nominácií vyberie odborná porota 12 finalistov, ktorí budú bojovať o titul Strom roka 2019. „Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko, finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur a postúpi do súťaže Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú taktiež odmenení a to knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum,“ hovorí programový manažér Nadácie Ekopolis, Milan Hronec.

Verejné hlasovanie každoročne štartujeme na festivale Pohoda, na hlasujúcich čakajú i tento rok zaujímavé súťaže a aktivity, do ktorých sa môžu zapojiť a získať milé ceny z našej nadácie,“ dodáva na záver Ragalová.

Všetky informácie o tom, ako nominovať strom, nájdete TU.

Kontakty:  Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 974 01, Banská Bystrica,
Programový manažér: Milan Hronec, tel. 048 / 470 10 95,  0911 452 457, hronec@ekopolis.sk.
PR a komunikácia: Martina Ragalová, tel. 0908 371 289, ragalova@ekopolis.sk

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.