Mladí odborníci navštívili banskobystrický pivovar


V rámci súťaže Pre Vodu navštívili budúci ekológovia zo zvolenskej Technickej univerzity banskobystrický pivovar. Súťaž už štvrtý rok organizuje Nadácia Ekopolis a dáva tak príležitosť mladým expertom hľadať reálne riešenia pre nakladanie s vodou.

Súťaž má ambíciu prepojiť nadaných mladých ľudí do 30 rokov s tými, ktorí hľadajú inšpirácie a riešenia a ktorí chcú riešiť konkrétne problémy s vodou v svojich mestách a obciach. Cieľom súťaže je prispieť k zodpovednému a efektívnemu nakladaniu s vodou prostredníctvom opatrení šetrných k prírode,“ uvádza Martina Paulíková, programová manažérka z Nadácie Ekopolis.

 V aktuálnom ročníku súťaže pridelil organizátor študentskému školskému tímu z Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene modelovú situáciu v známom Banskobystrickom pivovare. V pondelok 15.7.2019 sa uskutočnila ich prvá návšteva na mieste. V rámci nej mladí experti urobili obhliadku a dokumentáciu areálu, výstupom ich práce bude analýza súčasného stavu a ideový návrh opatrení na zefektívnenie nakladania so zrážkovými vodami v pivovare.

Vzhľadom na výškové usporiadanie okolia je pri intenzívnejších zrážkach vo výnimočných prípadoch areál zaplavený zrážkovou vodou stekajúcou z okolia. „Problém s vodou sa týka najmä areálu pivovaru, ale nepriamo aj obyvateľov regiónu. Vzhľadom na to, že zrážková voda z areálu je dnes odvádzaná preč z krajiny, nevsakuje a nedopĺňa podzemnú vodu, zvyšuje sa takto riziko povodní v nižšie položených oblastiach, ako aj riziko vysušovania krajiny,“ približuje situáciu Ivan Kamesch z Banskobystrického pivovaru, a.s..

Výroba piva v areáli v Radvani v Banskej Bystrici funguje prakticky na tom istom mieste od roku 1971, kedy bol uvedený do prevádzky. „Spolu s postupnou obnovou pivovaru je tu i príležitosť hľadať opatrenia na zefektívnenie nakladania s vodou. Predovšetkým jej zadržiavania pre ďalšie využitie či vsakovanie, čo prináša environmentálne, ekonomické aj estetické benefity do firemného areálu,“ dopĺňa Kamesch.

V rámci aktuálneho ročníka súťaže Nadácia Ekopolis zozbierala päť modelových situácií a reálnych problémov, ktoré sa týkajú zadržania alebo využitia zrážkovej vody, prevencie sucha či povodní alebo čistenia vody. V kategórii študentských školských tímov boli vytvorené tri tímy na riešenie niektorej z nominovaných situácií. V druhej, otvorenej kategórii, si súťažiaci študenti a mladí ľudia do 30 rokov môžu vybrať konkrétne zadanie zo zoznamu, alebo môžu spracovať svoj vlastný, inovatívny návrh hospodárenia s vodou. Uzávierka súťaže je 30.septembra 2019.

Nadácia Ekopolis s finančnou podporou Nestlé organizuje súťaž PRE VODU už štvrtý rok. Záštitu nad súťažou PRE VODU prevzal minister životného prostredia SR, pán László Sólymos.

Všetky zadania sú zverejnené na webovej stránke https://www.sutazprevodu.sk/Situacie-na-riesenie.aspx.

 Viac informácií o súťaži PRE VODU získate u programovej manažérky Martiny B. Paulíkovej na paulikova@ekopolis.sk alebo na webových stránkach www.ekopolis.sk a www.sutazprevodu.sk.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.