Reclaim Our Civic Space! na Human Forum 2019


Aj tento rok sa koncom novembra konalo v Banskej Bystrici medzinárodné diskusné fórum Human Forum. Tohtoročné, už 6. fórum sa venovalo predovšetkým voľbám, ako základnému nástroju demokratického zriadenia. Nadácia Ekopolis sa taktiež zapojila do organizovania dvojdňového podujatia a v rámci projektu Reclaim Our Civic Space! pripravila panelovú diskusiu a debatu, ktoré sa konali 27. novembra v priestoroch 365.labb.

Panelová diskusia s názvom Masové protesty ako nový stredoeurópsky fenomén, bola zameraná na protestné hnutia, ktoré sa momentálne aktivizujú nielen v štátoch V4, ale naprieč celou Strednou Európou. S diskutujúcimi sme sa bavili o príčinách, ktoré motivujú desaťtisíce ľudí vyjsť do ulíc a vyjadriť svoj postoj k aktuálnemu dianiu. Našimi hosťami boli Marta Lempart, organizátorka Ogólnopolského Strajku Kobiet, Miloš Injac z iniciatívy Ne davimo Beograd, Jana Ustohalová, česká novinárka z DeníkuN. Spolu s nimi diskutovala Alexandra Bitušíková, etnologička z Univerzity Mateja Bela. Aj napriek rôznemu pozadiu protestov a ich organizátorov, sa diskutujúci zhodli, že problematický je najmä prístup politických elít a snaha zastrašiť organizátorov. Najmä Miloš a Marta sa s nami podelili o skúsenosti s nátlakom a šikanou zo strany štátnych inštitúcií. A to len pre to, že ako občania sa rozhodli vyjadriť svoj postoj v otázkach, kde podľa nich štát zlyháva. Ako však načrtla Alexandra, masové protesty sú znakom vyspelej občianskej spoločnosti a angažovanosti občanov. Preto sa s týmto fenoménom budeme v našom priestore stretávať čoraz častejšie.

V poobednej debate diskutovali analytik Andrej NoskoJuraj Hipš, odborník strany SPOLU na školstvo, na tému angažovania sa ľudí z mimovládnych organizácií v politike. Z ich príspevkov, ale aj živej diskusie s publikom vyplynulo, že prechod ľudí z mimovládok do politiky je samozrejme úplne prirodzený. Je to často logické zavŕšenie dlhodobých snáh dosahovať určité ciele, ktoré od istého momentu nie je možné presadiť bez politickej moci. Kriticky však vnímali snahu „robiť partajnú politiku z NGO“. V debate sa dotkli aj obáv z odlivu mozgov a autorít z mimovládneho sektora. Tento nepriaznivý fakt však vyvažuje to, že týmto spôsobom dostávajú šancu mladí ľudia a môže tak dôjsť ku generačnej obmene.

Prvý deň podujatia Human Forum 2019 vyvrcholil panelovými diskusiami a kultúrnym programom v Cikkerovej sieni radnice mesta Banská Bystrica a odovzdávaním cien Human Fora.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.