Ešte týždeň môžete hlasovať za európsky strom roka


Milovníci stromov zo Slovenska majú posledné dni na hlasovanie za slovenského finalistu, vzácny 700 ročný Dub z Drnavy, ktorý sa uchádza o titul Európsky strom roka 2021. Posledný týždeň je však hlasovanie tajné.

Vo finále ankety Európsky strom roka sa každoročne ocitnú víťazi národných súťaží zo štátov naprieč Európou. „Sme veľmi radi, že tento rok zatupuje Slovensko v európskom finále vzácny a prastarý Dub letný z Drnavy, ktorý má viac ako 700 rokov a ktorý v hlasovaní doteraz získal viac ako 22 tisíc hlasov,“ povedala Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis, ktorá je členom Environmental Partnership Association, ktorá súťaž organizuje.

Víťaz tohtoročnej ankety bude oficiálne vyhlásený počas online konferencie, ktorá sa bude konať 17. marca 2021 o 13:00. Konferencie sa zúčastnia členovia Európskeho parlamentu a patróni ankety Luděk Niedermayer a Michal Wiezik spolu s ostatnými zástupcami európskych či národných inštitúcií a organizácií.

Príbehy všetkých finálových stromov i samotné hlasovanie je zverejnené na oficiálnej webovej stránke www.treeoftheyear.org. Každý hlasujúci má dva hlasy, ktoré môže prideliť dvom ľubovoľným stromom. Tento rok súťažia stromy z Belgicka, Holandska, Francúzska, Španielska, Portugalska, Bulharska, Chorvátska, Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska, Ruska, Spojeného kráľovstva a Talianska. Na víťazný strom, ktorý získa titul Európsky strom roka, čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí.

 

Príbeh Staručkého dubu z Drnavy, ktorý reprezentuje Slovensko:

Druh: Dub letný (Quercus Robur L.)
Vek: 700 rokov
Región: Drnava, okres Rožňava, Slovensko
Gps súradnice: n 48 38.669, e 20 39.706

Prastarý dub z Malej Pešti

Starý dub sa nachádza pri bývalom areáli slávnych Drnavských železiarní grófa Andrássyho. Práve tu sa v 40-tych rokoch 19. storočia odlievali konštrukčné diely slávneho Reťazového mosta „Lánchíd“ v Budapešti, za čo si obec vyslúžila prezývku „Kis Pest – Malá Pešť“. Dnes je tento strom jedným zo zastavení na náučnom chodníku na starej obchodnej ceste a je neodmysliteľným symbolom obce už niekoľko generácií. Zmienka o dube sa nachádza v obecnej kronike už v roku 1670.

Viac informácií o ankete Európsky strom roka: www.treeoftheyear.org
Fotografie a logá na stiahnutie: https://www.treeoftheyear.org/Media
Kontakty: Martina Ragalová, PR a komunikácia Nadácie Ekopolis, ragalova@ekopolis.sk, 0908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.