Titul Európsky strom roka putuje do Španielska! Pýši sa ním tisícročný dub.


Prestížny titul Európsky strom roka po prvýkrát poputuje do Španielska. Odnáša si ho vzácny tisícročný dub z obce Leccina s historicky najvyšším počtom až 104 264 hlasov, vďaka ktorým nechal svojich súperov ďaleko za sebou. Strieborná medaila patrí takisto veteránovi z Talianska, platanu Curringa, ktorý získal 78 210 hlasov. Nezvyčajne exotický Platan východný z Ruskej federácie s pôsobivými 66 026 hlasmi sa umiestnil na treťom mieste.

Hoci pandémia opäť presunula finále na internet, súťaž bola podľa slov organizátorov mimoriadne úspešná. „Celkovo bolo v roku 2021 odovzdaných rekordných 604 544 hlasov. Je to viac ako dvojnásobok z predošlých ročníkov. To sa týka aj nášho finalistu – 700-ročného Dubu z Drnavy, ktorý získal úžasných 30 055 hlasov. Hoci skončil na 13. mieste, výsledky boli naozaj veľmi tesné a rozhodovali doslova desiatky hlasov. Je to krásny výsledok,“ hovorí Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis, ktorá je spoluorganizátorom ankety Európsky strom roka.

Zaujímalo nás, ako prekvapiť našich priaznivcov a verejnosť, ktorí sa chystali sledovať vyhlásenie ankety a rozhodli sme sa vytvoriť krátky animovaný film o tohtoročnej súťaži a jej výsledkoch v nádeji, že ich rozveselí. Chceme, aby naša súťaž dala ľuďom to, čo v dnešnej dobe najviac potrebujú – pekný kúsok prírody a zelene a radostnú nádej na budúcnosť, “ povedal Josef Jarý, organizátor ankety z Environmental Partnership Association.

Súťaž je organizovaná vďaka Environmental Partnership Association a European Landowners’ Organisation pod záštitou členov Európskeho parlamentu, Ludeka Niedermayera a Michala Wiezika.

Príbeh Víťazného Dubu z obce Leccina  – Stromu čarodejníc

Legendy hovoria o časoch, kedy čarodejnice obývali pohorie Guarra, kde tancovali okolo dubu a oslavovali ho. O tisíc rokov neskôr, je to práve vďaka jeho spojeniu s ľuďmi, že v malom mestečku Alto Aragón s iba trinástimi obyvateľmi ešte stále pevne stojí. Naďalej je miestom, kde sa ľudia stretávajú pri oslavách. Je prekvapujúce, že hoci je v takomto veku v blízkosti domov, stále prekypuje životom. Jeho tajomstvom na dlhovekosť bude zaiste starostlivosť od dobrých susedov a tanec čarodejníc.

Táto súťaž nám pripomína, že stromy nie sú len základom pre našu klímu, ale slúžia aj ako zdroj energie a predovšetkým – každý strom má svoj unikátny príbeh. Preto chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na súťaži Európsky strom roka podieľali a ktorá je jedna z tých, kde je každý víťaz,“ uzatvára Luděk Niedermayer, poslanec Európskeho parlamentu a zároveň patrón súťaže.

Tohtoročné vyhlásenie výsledkov sa konalo spolu s online konferenciou „Sadíme budúcnosť“, ktorú EPA adresovala Európskej komisii k plánu vysadiť 3 miliardy stromov do roku 2030. Zúčastnili sa jej predstavitelia Európskej komisie, Európskeho parlamentu, ministerstiev, ako aj zástupcovia korporácií a bankového sektora, mimovládnych organizácií a iniciatív naprieč Európou. Venovali sa téme, ako zapojiť aktérov občianskej spoločnosti do tohto ambiciózneho plánu. Záznam je zverejnený na www.treeoftheyear.org.

Európsky strom roka 2021 – výsledky

Miesto Strom Krajina Hlasy
1 Tisícročný dub z obce Lecina Španielsko 104 264
2 Platan Curinga Taliansko 78 210
3 Starodávny platan Rusko 66 026
4 Milovaný platan Portugalsko 37 410
5 Lipa sv. Jána Nepomuckého Poľsko 35 422
6 Starobylý matičný strom Holandsko 34 244
7 Jabloň u Lidmanov Česko 32 028
8 Judášovec na Kostolnom kopci v Mélykút Maďarsko 31 867
9 La Pouplie Francúzsko 31 594
10 Najstaršia Medulinčanka – čokoládový strom našich spomienok Chorvátsko 31 283
11 Strom, ktorý prežil Anglicko 31197
12 Štvorkmenný preživší Belgicko 30 886
13 Staručký dub z Drnavy Slovensko 30 058
14 Stará moruša Bulharsko 30 055
Spolu  604 544    

 

Stiahnite si obrázky stromov.

 Kontakt pre médiá:

Josef Jary, Communication officer josef.jary@nap.cz — (+32) 493 84 35 01
Andrea Krupova, Contest coordinator: andrea.krupova@nap.cz — (+420) 515 903 13

Environmental Partnership Associaton (EPA) je zoskupenie šiestich nadácií z Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, ktoré podporujú projekty zamerané na ochranu životného prostredia a aktivizujú miestne komunity. Za vyše 20 rokov svojej existencie EPA podporila tieto projekty nadačnými príspevkami v celkovej sume viac ako 10 miliónov EUR.

www.environmentalpartnership.org

Európsky strom roka je súťaž, ktorá upriamuje pozornosť na vzácnosť a dôležitosť stromov ako prírodného a kultúrneho dedičstva Európy a zároveň vyzdvihuje ich environmentálnu dôležitosť v celom ekosystéme. V súťaži sa nehľadá najkrajší strom, ale strom s príbehom, ktorý je zakorenený v životoch a v práci ľudí a komunity, ktorá strom obklopuje.

www.treeoftheyear.org

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.