Nová Cvernovka pre ľudí a prírodu


Nová Cvernovka je multifunkčný kultúrny priestor s  viac ako stovkou umeleckých a kreatívnych ateliérov, knižnicou, exteriérovou terasou a pódiom. Okrem iného sa „cvernovkárskej“ komunite podarilo pretvoriť pôvodne zanedbanú plochu na permakultúrnu záhradu, ktorá dnes nielen produkuje ovocie, zeleninu a bylinky, ale slúži aj ako zelená oáza, akých v  bývalej priemyselnej zóne na Račianskej ulici v Bratislave nie je veľa. Počas uplynulých dvoch rokov pribudli v areáli Novej Cvernovky vďaka domácim nadšencom a aj podpore Nadácie Ekopolis a spoločnosti Deutsche Telekom Services Europe Slovakia „Živý val“, nový priestor na sedenie a zázemie pre cyklistov.

Komunitná záhrada pri Novej Cvernovke vznikla v roku 2018. Dnes je miestom pre relax a stretávanie sa ľudí, ktorí vo voľnom čase spoločne záhradu udržiavajú, vymieňajú si svoje záhradkárske skúsenosti a vzájomne si pomáhajú pri práci. Záhrada má nielen úžitkový, ale aj vzdelávací charakter. Organizujú sa tu workshopy a prednášky o udržateľnom poľnohospodárstve a permakultúre.

Už v roku 2020 sa aj s pomocou dobrovoľníckych akcií v spolupráci Novej Cvernovky, Nadácie Ekopolis a dobrovoľníkov zo spoločnosti Deutsche Telekom Services Europe Slovakia podarilo vytvoriť „Živý val“. Ten opticky oddeľuje a  odhlučňuje zónu pre verejné podujatia od záhradkárskej zóny. Povrch valu je vysadený rastlinami, stromami a kríkmi, čím je celá plocha valu prirodzene spevnená. Pomáha pri zadržiavaní a odparovaní vody z pôdy a ochladzuje prostredie mestské prostredie. V priestore valu sú umiestnené odumreté časti kmeňov stromov, ktoré slúžia ako útočisko pre hmyz a opeľovače. Tie sú hlavne v mestskom prostredí nenahraditeľnými pomocníkmi pre pestovanie plodín v záhrade, ale sú aj potravou pre vtáky a iné živočíchy. Týmto projektom sa podporila biodiverzita v lokalite a vytvorilo sa živé inšpiratívne miesto, ktoré ponúka možnosti pre osvetu, prácu aj príjemné trávenie voľného času.

Následne v roku 2021, opäť s podporou spoločnosti Deutsche Telekom Services Europe Slovakia, vznikol popri „Živom vale“ priestor na sedenie pri ohnisku a verejnej saune. Lavičky sú vyrobené z recyklovaného dreva, ktoré dostalo druhú šancu po rekonštrukcii budovy.

Nová Cvernovka sa nachádza na trase medzi mestom a cyklotrasou „JuRaVa“ (Jur–Rača-Vajnory) a je stále viac využívaná cyklistami ako zástavka na občerstvenie. Pre nich a samozrejme aj pre rezidentov pridali miestni nadšenci do areálu 20  umelecky stvárnených cyklo stojanov a servisnú stanicu.

Nové prvky tak ešte viac rozširujú komunitu užívateľov Novej Cvernovky a prinášajú praktické príklady, ako sa dá aj v mestskom prostredí pomáhať prírode.

Kontakt pre média: Martina R. Hromadová, PR manažérka Nadácie Ekopolis, ragalova@ekopolis.sk, +421 908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.